Expert ifrågasätter kennelägarens agerande

Kerstin Bergvall, veterinär, hudspecialist och forskare inom djurallergi vid SLU, ifrågasätter beslutet att fortsätta avla på en hund som vid flera tillfällen givit sjuka valpar. "Det ska finnas en god motivering till att man väljer att ta en risk när man avlar" säger Kerstin Bergvall.

Uppfödaren från Sörmland har under de senaste åren avlat fram och sålt minst 15 valpar som har utvecklat allergier. Valparna och rasen på bilden har inget samband med artikeln.

Uppfödaren från Sörmland har under de senaste åren avlat fram och sålt minst 15 valpar som har utvecklat allergier. Valparna och rasen på bilden har inget samband med artikeln.

Foto: Jose Luis Magana

Sörmland2021-05-27 04:45

I den första delen av artikelserien, publicerad i tidningen den 26 maj, inleddes granskningen av hunduppfödaren i Sörmland. Uppfödaren har under de senaste åren avlat fram och sålt minst 15 valpar som har utvecklat allergier. Av dessa har några blivit så sjuka att de har tvingats avlivas.

Granskningen visar att flera av de sjuka hundarna är släkt med varandra. En gemensam nämnare är den hanhund som under de senaste fyra åren fått fem sjuka valpar i tre olika kullar. Dessutom med olika tikar. Denna hane var tillgänglig för avel fram tills att uppfödaren kontaktades av oss.

Kerstin Bergvall, veterinär, hudspecialist och forskare inom djurallergi vid SLU, ifrågasätter beslutet att fortsätta avla på en hund som vid flera tillfällen givit sjuka valpar.

– En uppfödare kan ju faktiskt ha oturen att producera en (sjuk) kull trots att förutsättningarna för avel varit goda. Men är det så att uppfödaren producerar allergiska valpar under en längre tid, eller fortsätter avla på hundar som uppenbarligen ger allergisk avkomma, gång efter annan, då måste man ju fundera på vad det är man håller på med, säger Kerstin Bergvall.

Det svåra när det gäller just allergier är att det, till skillnad från många andra sjukdomar, inte går att gentesta en hund för att se om den bär på anlag. Istället måste en hunduppfödare väga in flera olika variabler. Till exempel om avelshunden själv har allergiska symptom eller om den har fått allergiska valpar tidigare.

– Det ska finnas en god motivering till att man väljer att ta en risk när man avlar. Motivet måste uppväga risktagandet, säger Kerstin Bergvall.

Tiken Jenny har inga föräldrar som visat tecken på allergi, men enligt ägaren Karen Madelein Samuelsen Agerup har Jenny flera svåra allergier som hon har medicinerats för i många år. Samtidigt har hunduppfödaren valt att avla på flera av Jennys syskon.

Trots avelsrekommendationerna visar granskningen att uppfödaren både velat avla, har avlat och planerar att avla på hundar som haft allergiska symptom. Många är frustrerade över detta och i en Facebookgrupp samlas ett femtiotal av kennelns tidigare valpköpare. Dels för att dela med sig av dåliga erfarenheter, dels för att avråda andra att köpa valp därifrån.

Titleist ägare Emma Sahlin, är en av många som vittnar om att uppfödaren inte varit ärlig med hundsläktens hälsa, varken före eller efter köpet. Klaras ägare, Carro Karlsson, försökte få tag på uppfödaren via telefon, sociala medier och mejl efter sitt hundköp. När hon till sist fick kontakt blev hon upplyst om att de hundar uppfödaren avlar fram är det “minsann inget fel på”.

Uppfödaren har enligt uppgift blivit anmäld till Länsstyrelsen för dålig djurhållning, något som flera av valpköparna vittnar om.

Dessutom uppger över hälften av de valpköpare vi kontaktat att de har betalat i mindre summor via swish eller till bankkonton. På uppfödarens begäran har flera betalningar skett helt kontant, uppger flera köpare, som oroats över förfarandet. Det rör sig om summor på uppemot 25 000 kronor per valp.

Vi har kontaktat uppfödaren till kenneln för en kommentar. Både hon och hennes ombud har undanbett sig att kommentera.

Kennelns hemsida stängdes ned dagen efter vår första kontakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!