Vargen i Sörmland bär på en lång och blodig historia

Nu kan licensjakt på varg bli aktuellt i Sörmland. Experten Henrik Ekman ser saken ur ett historiskt perspektiv och manar till en nyanserad debatt.

"I den här polariserade debatten är det viktigt att lyfta att vargen också är ett otroligt vackert djur", säger Henrik Ekman i egenskap av naturfotograf.

"I den här polariserade debatten är det viktigt att lyfta att vargen också är ett otroligt vackert djur", säger Henrik Ekman i egenskap av naturfotograf.

Foto: Privat

Sörmland2023-07-22 08:43

– Det finns inget annat djur knappt i hela världen. Varken lejonet eller tigern väcker så starka känslor som vargen gör. Redan i bibeln är lammet symbolen för Jesus medan vargen förknippas med djävulen.

Det är Henrik Ekman, vargexpert och naturfotograf, som ger ett historiskt perspektiv på vargfrågan i Sörmland. Just det synsättet menar han ofta glöms bort. Hos framför allt jägarkåren finns det en historielös, felaktig tendens till att se rovdjurets närvaro som ett plötsligt hot från ingenstans, hävdar han. 

– På gamla kartor över Sörmland finns massor av ortsnamn som har med varg att göra: Ulvnäset, Ulvhöjden, Vargudden, Vargmossarna och allt möjligt. Det vittnar om att vargen var talrik. Så var det under 1800-talet fram till åtminstone 1860. 

undefined
Vargmossarna – ett av många vargrelaterade ortsnamn i Sörmland.

Vargexperten berättar att rovdjuret dödade många tamdjur under den perioden, så pass att den hotade själva samhällsförsörjningen. Därför drev lantbrukarna påeldade av staten en regelrätt utrotningskampanj. Vissa metoder var effektivare än andra.  

– I jakttidningar från den tiden kan man läsa att man inte ska döda alla valpar utan spara en. Den skulle man hänga upp i en gren så att den jämrade sig och skrek. Sedan ska man gömma sig en bit bort så föräldrarna kommer för att ta hand om sin valp, och då kan man skjuta dem med, fortsätter han. 

undefined
Mängden tamdjur dödade av rovdjur i Sverige mellan 1856 och 1860.

Den rådande vargdebatten i Sörmland är oerhört polariserad, menar Henrik Ekman. Jägarna och lantbrukarna står i närmast oupplöslig konflikt med djurrättsorganisationerna. 

Istället för att moralisera vill han därför nyansera bilden. 

– Jag har stor respekt för oron hos lantbrukarna, även jägarnas. Men då är frågan återigen: Ska vi lösa det genom att utrota vargarna? Det är inte så svårt, vi har gjort det förr och kan göra det igen. Mitt svar är nej. I ett modern och civiliserat land kan vi inte lösa våra problem med naturen så. 

undefined
Sörmländsk varg med ett mufflonlamm i gapet.

Men lösningen är inte heller att låta vargen löpa fritt. Den attityden riskerar att spä på hatet och främja tjuvjakt, menar han. 

– Jag har många vänner inom naturvårdsrörelsen som är helt mot vargjakt, men jag är fullkomligt övertygad om att vargen aldrig kommer vara en normaliserad djurart om vi inte har en årlig vargjakt, även om den är liten. Därför tycker jag många överklaganden från djurrättsorganisationer är dåliga för vargen själv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!