Under sommaren formligen exploderar användningen av gasol bland privatpersoner. Från att ha varit ett måste för de flesta med husvagn och fritidsbåt, som behöver gasol till kokplattor och kylskåp, finns gasen snart i var mans hem i takt med att den fått allt fler användningsområden. Den lättantändliga gasolen används i bland annat spisar, kaminer, grillar, terrassvärmare och myggfångare.
I snitt rapporteras det ett 50-tal olyckor med gasol varje år till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I år kan bli ett svart år. Två olyckor med dödlig utgång har inträffat där det finns misstanke att gasolen varit orsaken. I Askersund omkom två personer i en husvagnsbrand och på Vättern hittades ett par döda i en fritidsbåt där gaslukt kändes.
Marcus Asplund, funktionschef på förebyggande avdelningen på Västra Sörmlands räddningstjänst, ser ingen ökning av antalet olyckor som kan kopplas till gasol.
– Men mörkertalet är nog stort, där är många som har incidenter hemma och själva klarar upp situationen. Vi hade en husvagn som brann och en utryckning till en radhuslänga Vingåker där det började brinna runt en gasolkamin som stod i ett uterum.
Sinnesnärvaro hos bostadsinnehavaren löste situationen. Hen kastade ut gasolkaminen på gräsmattan, där släcktes den sedan av räddningstjänsten.
– Det gick aldrig att säga vad som orsakade branden.
Olyckor som beror på gasol tror Marcus Asplund ofta beror på bristande underhåll av utrustningen.
– Byt packning varje år, och slang och ventil vartannat år, och kolla att slangen sitter fast, och så ska man täthetstesta sina saker varje säsong.
När det gäller gasolgrillar är det viktigt att lyfta ur gasolflaskan ur skåpet under grillen.
– Det är bara en förvaringsplats för gasolflaskan när den inte används. Står den kvar i skåpet och börjar läcka när man grillar så smäller det, säger Asplund.
På MSB ser man inget problem med den ökade användningen av gasol.
– Så länge man följer gällande lagar och regler med tillhörande branschrekommendationer så är gasol ett relativt säkert och väl fungerande energislag, säger Johannes Forsberg, handläggare brandfarliga varor på MSB.
Han ser att folk i allmänhet har respekt för gasen men att kunskapsnivån kan bli bättre, och rekommenderar läsning av myndighetens broschyr om användning av gasol.
– Ofta handlar olyckorna, som är förknippade med gasolanvändningen, om lättare brännskador i samband med grillning och då i samma utsträckning som vanlig traditionell kolgrillning, säger Forsberg.
Valfritt besiktiga gasolen
Trots att det inte längre är obligatoriskt vill de flesta ha sin gasolutrustning besiktigad samtidigt som husvagnen.
Morgan Andersson är stationschef på Bilprovningen i Katrineholm och för Strängnäs och Eskilstuna i semestertid.
– Om kunden vill, testar vi gasolen i husvagnen. Genom EU-regler är det inte längre obligatoriskt.
De flesta väljer att betala extra för besiktningen av gasolutrustningen.
– Vi sätter systemet under tryck, kollar gummipackningar, anslutningar, slangar och kopplingar. Vanligast är att gummipackningarna är dåliga.
Sedan det blev frivilligt för husvagnsägare att besiktiga gasolutrustningen har i stället flera campingar infört krav på testad gasolutrustning.
Annika Erneborg driver Mälarbadens camping i Torshälla utanför Eskilstuna.
– Vi funderar på att göra det. Jag har inte drivit campingen så länge och i dagsläget har vi inget krav, säger hon.
Även i hamnar för fritidsbåtar är det tätt mellan gasolflaskorna. Anders Sylvan är hamnkapten på Gästhamn Nyköping.
– De flesta fritidsbåtarna har nog gasol ombord, men vi har inget krav på att det ska vara testat.
Han tror att de flesta båtägare är noga med gasolen och testar utrustningen av självbevarelsedrift.
– Väldigt många har elektrisk avstängning av gasolen. När man är klar med matlagningen är det viktigt att man stänger av flaskan, och låter lågan brinna ut i köket. Då blir det ingen gasol kvar i ledningen, säger Sylvan.
0150-728 51