Experten: Tips för att sänka elkostnaden bara bluff

Tipsen kring hur vi kan minska vår elförbrukning haglar. Men många råd är helt felaktiga, enligt Björn Karlsson, professor vid Linköpings universitet. "Vi stressar hela befolkningen att göra felaktiga saker, på grund av inkompetens", säger han.

"Om du har en tv på standby ett helt år motsvarar det, med dagens priser, en krona. Tänk att miljoner människor drar ut sladdar varje dag för att spara en krona, det skapar ju bara stress", säger Björn Karlsson,  professor emeritus i energisystem vid Linköpings universitet.

"Om du har en tv på standby ett helt år motsvarar det, med dagens priser, en krona. Tänk att miljoner människor drar ut sladdar varje dag för att spara en krona, det skapar ju bara stress", säger Björn Karlsson, professor emeritus i energisystem vid Linköpings universitet.

Foto: Albin Wiman

Sörmland2022-10-24 19:31

– Ibland när de pratar el på tv får jag gå ifrån. Jag blir så arg.

Det säger Björn Karlsson, professor emeritus i energisystem vid Linköpings universitet. Under året har media skrivit mängder av artiklar med tips som ska hjälpa allmänheten att minska sin elförbrukning.

– Men 80 procent av de tips man får nu är bluff, säger Björn.

Ett sådant tips som han motsätter sig är att släcka lampor.

– Om du har ett eluppvärmt hus blir det ljust när man tänder lampan. Men lampan avger också hundra procent värme. Så det finns ju ingen anledning att släcka lampan om man har elradiatorer.

undefined
Björn Karlsson menar att eftersom lamporna genererar värme kan vi lika gärna ha dem på.

Björn Karlsson menar alltså att eftersom lamporna genererar värme kan vi lika gärna ha dem på. Värmen från lamporna gör att temperaturen i bostaden stiger, vilket i sin tur gör att elementen behöver jobba mindre (så länge det finns termostat i bostaden).

– Och om jag dammsuger värmer det huset – och det blir förhoppningsvis rent. Jag kan likväl låta dammsugaren stå på!

Flera hävdar att en av de största dolda strömtjuvarna är "standby-läget" för olika apparater. Fel, enligt Björn Karlsson.

– Om du har en tv på standby ett helt år motsvarar det, med dagens priser, en krona. Tänk att miljoner människor drar ut sladdar varje dag för att spara en krona, det skapar ju bara stress!

Andra siffror visar att en LCD-tv drar 1 watt i standby-läge. Med dagens elpris blir det runt 20 kronor...

– Det är skillnad på vad en tv får dra, och vad den faktiskt drar. Dina siffror visar troligtvis hur många watt tv:n får dra enligt regelverket, men ofta gör moderna tv-apparater av med mycket mindre energi än så. Och även om tv:n skulle dra 1 watt så är ju 16 kronor per år inte direkt mycket... Dessutom genererar tv:n – precis som lampan – värme. De watt som tv:n drar i standby-läge, lika många watt minskar elementet med.

Enligt Björn Karlsson finns det endast sju sätt för konsumenten att minska sin elförbrukning:

1. Välj värmepump

Om du har möjlighet: byt från direktverkande el till värmepump.

2. Dammsug mera

Utnyttja den värmen du får "gratis" från till exempel dammsugare, tv-apparater och lampor.

3. Förbättra isoleringen

... och täta fönstren.

– När jag och frun köpte ett radhus 1976 i Göteborg så valde vi ett i mitten. Med grannar på båda sidor blir isoleringen utmärkt. Det första vi gjorde var att mer eller mindre stänga av värmen. Grannarna betalade vår uppvärmning, helt enkelt.

undefined
Att sänka innertemperaturen är ett av tipsen som fungerar för att sänka sin elkostand, enligt forskaren Björn Karlsson. För varje grad du sänker minskar den totala energiförbrukningen med ungefär sex procent.

4. Sänk innetemperaturen

För varje grad du sänker minskar den totala energiförbrukningen med ungefär sex procent.

– För många år sedan stängde jag av all värme när familjen var bortrest en vecka för att räkna på hur mycket man kunde spara. Jag hade 16 grader när det var 30 grader kallt ute.

Samtidigt är det dumt ur ett större perspektiv att snåla med värmen om man har fjärrvärme, tycker Björn Karlsson.

– Fjärrvärmen är ju en biprodukt av elproduktionen. Så ju mer vi slösar med värmen desto mer el kan produceras och exporteras till Tyskland som i sin tur då kan använda mindre kol.

5. Se över ventilationen

Se till att luft som redan värmts upp i huset inte går till spillo. En värmeväxlare är enligt Björn Karlsson en bra investering då utgående varm luft värmer den inkommande kalla luften.

– Man kan också stänga av ventilationen när man inte är hemma. Eller bara ventilera sovrummen där man tillbringar mest tid.

undefined
Ett enkelt sätt att spara varmvatten är att montera flödesbegränsare i duschen.

6. Minska vattenmängden

Använd mindre varmvatten. Ett enkelt sätt är att strunta i att förskölja disken innan du stoppar in den i diskmaskinen och montera flödesbegränsare i duschen för att minska förbrukning av både vatten och värme. 

– Det kostar en femtiolapp att installera de där plastbrickorna i hela huset och det gör lika mycket nytta som en normalstor solfångare (som omvandlar solenergin till värme).

7. Storleken har betydelsen

Ju större ytor du ska värma upp, desto dyrare blir det. Har du ett stort hus? Flytta till något mindre eller om det känns för drastiskt: Värm bara rummen du använder mest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!