Stölder ur bilar och båtar ökar – men inte i Sörmland

Under fjolårets sommarmånader utsattes i snitt 137 bil– och båtägare om dagen för stöld från sina fordon. Det var en ökning från 2019, med några få regionala undantag. I Sörmland minskade stölderna.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF, ger flera tips för att minimera riskerna för att utsättas för stölder.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF, ger flera tips för att minimera riskerna för att utsättas för stölder.

Foto: joakim serrander

Sörmland2021-07-07 21:02

Värst utsatt för stölder ur båtar var Region Mitt med en ökning på 81 procent. I Sörmland sjönk däremot antalet stölder från bilar och båtar med tolv respektive fem procent jämfört med året innan, visar statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ.

– Vi befarar att den positiva trenden för Sörmland tyvärr kommer att brytas i år, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Hon ser ett tydligt samband med fjolårets heta marknadsläge för båtar och vattenskotrar och det ökade antalet stölder från dessa.

– De här brotten begås sällan av internationella ligor, utan snarare av lokala och regionala tjuvar. När dessa inte kunde begå stölder på offentliga platser, på grund av pandemin och nedstängningar, har de sökt sig till nya jaktmarker.

Lina Nilsson tror att många är lite slarviga och alltför ofta lämnar kvar värdesaker synligt i sina bilar och båtar.

– Det gäller i synnerhet vid alla dessa tillfällen som: "jag ska bara in och handla mjölk".

– Det går snabbt att slå in en ruta på en bil eller hoppa ombord på en båt för att komma över en väska eller en plånbok.

Hon uppmanar alla bil- och båtägare att tömma sina fordon själva och inte lämna kvar värdesaker som kan locka tjuven att agera.

– Har du båt, delta i båtsamverkan och se till att stöldskyddsmärka motor och utrustning. Som bilägare, välj parkeringsplats med omsorg, gärna där det är upplyst och folk i rörelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!