Mer ruskigt väder behövs för dricksvatten i kran

Än finns det risk för vattenbrist i länet, men nu syns en ljusning i tunneln. Förutsättningarna är bäst för vattendrag och små grundvattenmagasin. Utfallet styrs av hur mycket nederbörd vi får under resten av hösten och vintern.

Såväl Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning som Nina Bosshard på SMHI säger att det fortfarande finns risk för vattenbrist, men att det börjar gå åt rätt håll.

Såväl Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning som Nina Bosshard på SMHI säger att det fortfarande finns risk för vattenbrist, men att det börjar gå åt rätt håll.

Foto: Arthur Yirmiyan/AP/TT, Julio C Gonzalez/SGU och privat

Sörmland2022-10-28 18:07

Sommartorkan 2018 och varma och torra perioder efter det har gjort att det finns risk för vattenbrist i Sörmland. 

Varifrån dricksvattnet tas ser olika ut beroende på var i länet du bor. Till Katrineholms och Flens tätorter tas vattnet från sjön Viren, medan man i Vingåkers och Gnestas tätorter får sitt dricksvatten från grundvattenmagasin. De allra flesta i Eskilstuna får dricksvattnet från Hyndevadsån vid Hjälmarens utlopp i Mälaren, medan Strängnäsborna får sitt från Mälaren, via Norsborgs vattenverk i Stockholm.

En klar majoritet av invånarna i Nyköping och Oxelösund får sitt dricksvatten från Yngaren. Först pumpas vattnet till Högåsens vattentäkt utanför Stigtomta, som där tränger ner i marken, filtreras och blir till grundvatten. Sedan pumpas det vidare. 

När det gäller det kommunala dricksvattnet i Trosa tas det från två grundvattentäkter. Likaså gäller för privata gårdar på landsbygden i länet, där man främst får sitt vatten från små grundvattenmagasin genom egna brunnar. 

I Sörmland har det under oktober månad kommit en hel del regn. På vissa håll rör det sig om normala nederbördsmängder för årstiden, medan det på andra platser har legat något under det normala. Jämfört med exempelvis delar av Skåne ligger vi dock bra till. 

SMHI fortsätter att varna för vattenbrist i Svärtaån, Trosaån och Nyköpingsån, men även i små och stora grundvattenmagasin. Den senaste tidens regnande har ändå lett till att läget stabiliserats och att det finns en ljusning framåt, särskilt vad gäller sjöar, vattendrag och små grundvattenmagasin. SMHI har som exempel tagit fram data för hur läget ser ut för Hallbosjön utanför Nyköping:

– Om vi får en normal nederbördsmängd under hösten och vintern kommer flödet och vattennivån att vara uppe i normala nivåer först i slutet av februari eller i början av mars 2023. Om vi får en något blötare höst är flödet och vattennivån uppe i normala nivåer redan i början av januari. Det här är en så kallad klimatologisk prognos, alltså en långtidsprognos, säger Nina Bosshard, hydrolog på SMHI. 

undefined
Nina Bosshard.

Däremot räknar myndigheten med att de flesta områden i Sörmland kommer att vara över det så kallade tröskelvärdet för risk för vattenbrist redan före årsskiftet. 

– Det betyder att det då inte längre kommer att ligga något meddelande ute på vår hemsida om risk för vattenbrist. Det är sjöarna som kommer att vara på låga nivåer längst. Vattendragen återhämtar sig snabbare eftersom de inte enbart får vatten från sjöarna uppströms, utan också från direkta tillflöden. Volymen som måste fyllas upp i vattendragen är också mycket mindre, säger Nina Bosshard. 

Även när det gäller grundvattennivåerna går vi mot en förbättring, förutsatt att vi har regnet på vår sida. 

– Just nu har vi mycket låga nivåer för årstiden, men om vi får en normal väderutveckling kommer situationen att gradvis förbättras under de närmaste en till två månaderna. Det här berör främst små grundvattenmagasin, alltså personer som har egen vattenförsörjning via privata brunnar. För större grundvattenmagasin är det annorlunda. Där går det väldigt långsamt och det kan dröja ytterligare flera månader innan vi kan räkna med någon större förändring, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU. 

Varför är hösten gynnsam?

Under hösten brukar grundvattennivåerna öka. 

Anledningarna är att avdunstningen är relativt låg och att växtligheten inte är lika aktiv längre och därför inte behöver så mycket vatten. 

"Det är inte så att det regnar mer på hösten, även om man kan tro det. Juli är den regnigaste månaden", säger Bo Thunholm. 

Källa: SGU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!