Det är numera bara patienter och personal i vård- och omsorgen, och omsorgstagare med risk att bli allvarligt sjuka, som vid behov ska testa sig för covid-19 med hjälp av PCR-prov. Så även om många sörmlänningar insjuknar och gör egna positiva hemtest är det inte längre en enkel sak för länets smittskyddsläkare att ha koll på utvecklingen.
Första veckan i juni rapporterade Sörmland näst flest nya covidfall i landet, enligt nyhetsbyrån Newsworthy som sammanställt statistik från Folkhälsomyndigheten. Drygt 900 PCR-tester gjordes, 70 var positiva och i två kommuner ökade antalet kraftigt jämfört med veckan innan. I Nyköping gick antalet bekräftade fall från 11 till 29, i Eskilstuna från 9 till 17.
– Nu tittar vi på data från förra veckan och jag tror vi landar på sammanlagt runt 50 konstaterade fall. Men bara under måndagen den här veckan registrerades ett 20-tal positiva tester, det gjorde mig lite överraskad. Vi får se om siffrorna är på väg upp igen, säger Signar Mäkitalo.
Han och kollegorna hör att körsammankomster, skolavslutningar, stora fester och evenemang hela tiden orsakar utbrott av sjukdomen i länet. Och, han vet att de två senaste virusvarianterna av omikron; BA.4 och BA.5, som först upptäcktes i Sydafrika och snabbt tagit sig ut över världen, nu finns i Sörmland.
– De är upp till 30 procent mer smittsamma än omikron. Bland annat Danmark och Portugal ser en ökning i smittspridningen nu. Vi får se hur Sverige påverkas, om vi får fler smittade igen som behöver läggas in på sjukhus. Fast några såna tecken ser vi inte än.
Fortfarande, säger Signar Mäkitalo, är det ovaccinerade som löper störst risk att bli så svårt sjuka att de behöver sjukvård. Samt äldre med svagt och dåligt hjärta. Det viktigaste nu är därför att alla tar sina vaccindoser när de erbjuds.
Personer som är 65 år och äldre, och de som tillhör riskgrupp och har fyllt 18 år, rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos från september. Övriga vuxna mellan 18 och 64 kan ta en fjärde dos om så önskas.
– Vi hoppas att ett uppdaterat vaccin kommer i god tid och i god mängd. Annars kan det dröja innan den stora gruppen kan boka sig för dos fyra.
Smittskyddsläkaren har ytterligare en önskan inför högsommaren; att sörmlänningarna också skyddar sig mot TBE, fästingburen hjärninflammation.
– Vi har många fall av TBE i länet. Det är viktigt att skydda sig mot alla elaka virus.