Få aptit på vårrundan – rabarberfestival i ny tappning

I helgen är det dags att provsmaka vad de lokala producenterna har att erbjuda för produkter. Rabarberfestivalen, som bytte namn till Aptitrundan Vår förra året, består i år av 27 företag.

Printz bageri, som ligger mitt i Stallarholmen, är ett av 27 företag som är med i årets Aptitrundan Vår. Här bakas det bröd på ekologiskt odlad spannmål. Andra guldkorn kan man hitta i faktarutan längre ned på sidan.

Printz bageri, som ligger mitt i Stallarholmen, är ett av 27 företag som är med i årets Aptitrundan Vår. Här bakas det bröd på ekologiskt odlad spannmål. Andra guldkorn kan man hitta i faktarutan längre ned på sidan.

Foto: Rocco Gustafsson

Sörmland2020-05-28 04:45

– Vi har lagt upp det i stråk i år så att vi verkligen ser till att alla handlar lokalt. Det ska vara butiken runt hörnet, berättar Erika Olsson ordförande i Sörmlands Matkluster.

För som så mycket annat i vardagen har även evenemanget Aptitrundan påverkats av corona. 

– Till en början gjorde jag i ordning ett formulär som alla företag skulle kunna använda sig av, där man som besökare skulle kunna boka upp en viss tid under en viss dag och om man ville beställa något, men då sa de här företagarna att "det här fixar vi själva". Det är kreativa personer vi har att göra med, som har kreativa idéer, säger Rocco Gustafsson, som är projektledare från evenemanget.

– Jag har pratat med Folkhälsomyndigheten och de hade inga problem att vi anordnade Aptitrundan eftersom det inte är fråga om några stora folksamlingar i en lokal. Korv och bröd-festivalen var vi ju tvingade att ställa in men det var förståeligt. 

undefined
Kovandringen på Magdakullan mellan Eskilstuna och Katrineholm är populär, men i dessa coronatider måste man förboka plats och tid om man vill följa med på Aptitrundan.

Jürss Mejeri från Hälleforsnäs tackade dock nej till att ställa upp i vårens runda, mycket på grund av viruset.

– Vi kommer att ha öppet som vanligt under lördagen, men då får vi se till att bara två-tre sällskap kommer in i butiken samtidigt, säger Kerstin Jürss.

Monas Deli på Fors säteri utanför Katrineholm fick ett sådant uppsving på försäljningen efter höstens Aptitrunda att de inte kan vara med nu. 

– Jag var så otroligt lyckligt lottad att jag sålde slut på alla skinkor i slutet av december. Det sa bara poff. Nu jobbar jag för fullt för att kunna vara med i höst i stället, säger Mona Hultström och fortsätter:

– Då ska jag försöka ha med två nya produkter i mitt sortiment också. Förutom den lufttorkade skinkan så lär jag mig nu att göra coppa med fänkålsfrön och culatello. Coppa gör man av karrén och culatellon av en del av skinkmuskeln.

undefined
Mika Niemi, som driver Vrena Grönt med sin sambo Anette Forsberg, och dottern Emma väntar en hel del människor i helgen. "Vi brukar ha mellan 650 och 800 besökare på hösten, men nu är det lite annorlunda. Vi ska försöka sätta ut så mycket bord som möjligt utomhus och ha servering både inne och ute" säger Anette.

I Vrena finns det tre företag på en och samma plats inom gångavstånd: Vilt i Vrena, Vrena Grönt och så Vrena Boutique. Något för alla alltså. 

Vilt i Vrena har löst trängselproblemet med att de bara tar in en kundgrupp i taget i butiken. Medan man väntar kan man också provsmaka en grillad viltburgare.

undefined
För tio år sedan öppnads slakteriet i Vilit i Vrena och sedan dess har man sålt viltkött från älg, dov- och kronhjort, rådjur, vildsvin och vildand.

I Vrena Grönt är det, som namnet säger, mer det gröna som gäller. Inlagd salsa och egenodlade champinjoner finns att köpa liksom plantor att förgylla alla typer av krukor och balkonglådor. Tomatplantorna, som ringlar upp mot växthusets tak, har än så länge bara kart

– Men de är mogna om två-tre veckor, säger Anette Forsberg som driver företaget med sin sambo Mika Niemi.

Runt 650-800 besökare brukar de kunna räkna in på Aptitrundan som är på hösten.

– Nu hoppas jag att de kommer lite mer utspritt, så att vi inte har 200 som står och väntar utanför dörren när vi öppnar till exempel, säger Anette.

undefined
Championjonerna på den här bädden växer till den dubbla storleken på bara en dag om de får tillräcklig kyla, fukt och mörker. Sedan levererar Vrena Grönt dem till affärer i närområdet och säljer dem även i den egna butiken.

De kommer att se till så att det finns blommor att köpa både inne och ute och det ska även finnas möjlighet att äta en god macka eller köpa småkakor.

– Allt i plast och färdiggjort, engångsartiklar vilket är tråkigt men det är så vi får ha det just nu. Då kan man antingen fika ute i bilen eller om man hellre vill, ta med sig det och sätta sig någon annanstans, säger Anette.

undefined
Johnny och Ina Andersson har startat Osprey Sweden Farm & Studio utanför Strängnäs för fyra år sedan när de flyttade från Stockholm. Ina är keramikern i familjen, Johnny har full koll på odlingarna.

Utanför Strängnäs på Osprey Sweden Farm & Studio, som projektledaren Rocco kallar Årets Raket, serveras det grillad potatis och visas keramik. Och något som det just nu talas mycket om – No digs-odlingar.

– Vi kommer att visa runt besökarna på våra odlingar. Det här är det nya och jag vet att många är intresserade, säger Johnny Andersson. 

Han lämnade Stockholm tillsammans med sin fru Ina för fyra år sedan. Där har de satsat på småskalig, mångfaldsodling. 

– Vi har mellan 35 och 45 olika typer av grönsaker och 65 bär och fruktträd. Inget av det är så klart moget nu, säger han.

undefined
Printz bageri, som ligger mitt i Stallarholmen, är ett av 27 företag som är med i årets Aptitrundan Vår. Här bakas det bröd på ekologiskt odlad spannmål. Andra guldkorn kan man hitta i faktarutan längre ned på sidan.

Vårens Aptitrunda är egentligen en försmak på vad som komma skall. Det är först i höst, när grönsakerna skördats och djuren slaktas, som den stora Aptitrundan arrangeras.

– Med den här rundan ska vi försöka synliggöra våra producenter. Få speciellt nya människor att hitta ut till butikerna. Vi vill att så många som möjligt ska komma i kontakt med det sörmländska matundret, säger Rocco Gustafsson.

Han tipsar att människor som befinner sig i riskgruppen och kanske inte vill åka runt i helgen i stället kan kontakta butiken de är intresserad av.

– Det brukar aldrig vara några problem att få göra ett besök utanför öppettiderna. 

Aptitirundans stråk

Järna, Trosa, Nyköping: Järna bageri, Bergs gård, Onsberg, Vilt i Vrena, Vrena Boutique och Vrena Grönt.

Hälleforsnäs, Malmköping, Flen, Katrineholm: Högtorp gård, Tiefensee, Hotell Malmköping, Blaxta Vingård, Fridhems, Ändelbol, Lida gård.

Strängnäs, Stallarholmen, Mariefred: Osrey, Den lokala maten, Anettes keramik, Millert & Dahlén, Printz bageri, Kilsfrölunda gård, Äleby gård, Annas hembageri.

Eskilstuna: Blommor & brie, Kermik by Anna, Eskilstuna Ölkultur, Magdakullan, Robert E's Botaniska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!