Så länge håller de sörmländska äktenskapen

Från bröllop till skilsmässa tar det i snitt tio år för sörmlänningarna. I hela landet varar äktenskapen två år längre innan de slutar i krasch. Familjerådgivaren: "Ta hjälp i tid."

I drygt tio år varar äktenskapen i Sörmland, innan de avslutas med skilsmässa. "Vänta inte med att ta hjälp, gå och prata med någon tidigt." Det är familjerådgivare Tommy Brasks bästa råd.

I drygt tio år varar äktenskapen i Sörmland, innan de avslutas med skilsmässa. "Vänta inte med att ta hjälp, gå och prata med någon tidigt." Det är familjerådgivare Tommy Brasks bästa råd.

Foto: TT

Sörmland2022-02-18 05:58

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistik från SCB över hur länge de svenska äktenskapen varar innan de tar slut på grund av antingen skilsmässa eller dödsfall.

– Många tänker att skilsmässorna har ökat, men det har varit stabilt ganska länge, säger Jani Turunen, lektor i socialt arbete vid Södertörns högskola och forskare i demografi vid Stockholms universitet, till Siren.

– Det är fler som skiljer sig i dag än för 50 år sen, men den senaste tjugoårsperioden har det planat ut.

undefined
Fler skiljer sig än för 50 år sedan men senaste decennierna har det planat ut. Däremot håller inte äktenskapen i så många år. Livspusslet blir för svårt att få ihop för många. Bilden är arrangerad.

Däremot håller inte äktenskapen lika länge längre. I snitt tar det tolv år för svenska par från att de sagt ja till varandra till att de skriver på skilsmässopappren. Åtta år varar de äktenskapen i Degerfors i Örebro län. Nio år längre håller makarna ihop i Östra Göinge i Skåne.

I Sörmland är det Gnestaborna som håller ihop längst innan skilsmässan är ett faktum. 13,3 år placerar Gnesta på plats 29 bland landets alla kommuner. Sämst går det för brudparen i Oxelösund, som inte är gifta i mer än i snitt drygt nio år. Däremellan: Trosa 12,9 år, Eskilstuna 11,9, Nyköping 11,8, Katrineholm 11,3, Strängnäs 11,3, Vingåker 11 och Flen 10,3.

undefined
"Kom till oss tidigt, vänta inte för länge med att ta hjälp. Att gå och prata med någon är inget konstigt. Betrakta familjerådgivningen som motsvarigheten till att serva bilen, en förebyggande åtgärd. Ju tidigare desto bättre", råder familjerådgivaren Tommy Brask.

Tommy Brask är familjerådgivare i Eskilstuna och Strängnäs för Vårdförbundet Sörmland, som erbjuder familjerådgivning också i Katrineholm samt för invånarna i Flen och Vingåker. Han tror inte att människor generellt ger upp lättare i dag än för 50 år sedan.

– Generellt knogar människor på länge innan de ger upp. Men jag skulle säga att när separationen är ett faktum har livspusslet blivit för svårt att få ihop. Det består av så många delar i dag. Ungefär 85 procent av de par vi träffar befinner sig i småbarnsåren, när det är många komponenter man ska få att funka; barnen, yrkeskarriären, att bygga ett gemensamt bo. Det blir inte så mycket tid över till parrelationen.

– I dag är tempot betydligt mer uppdrivet på alla plan, människor är så tidspressade när de är illa tvungna att försöka hänga med i allting. Ibland blir det bara för mycket.

undefined
Antalet skilsmässor i Sverige har hållit sig stabilt ganska länge och åren ett äktenskap håller innan det blir skilsmässa skiljer sig stort i landet. Från i snitt åtta år i Degerfors till i snitt 17 i skånska Östra Göinge.

Än är det för tidigt att se konsekvenserna av pandemin, men Tommy Brask vet att många par dragit sig för att komma för hjälp under de senaste två åren, på grund av smittorisker eller för att de själva varit sjuka. Vårdförbundet Sörmland noterar fortfarande många avbokningar med kort varsel.

Han konstaterar samtidigt att tyvärr vet långt ifrån alla om att det finns hjälp att få när äktenskapet knakar i fogarna. Och många drar sig för att boka in ett besök hos familjerådgivare av ekonomiska skäl.

– Därför är första besöket hos oss gratis, och efter det kostar det inte mer än 200 kronor per samtal. För att den inledande tröskeln ska bli mindre att ta sig över och för att människor ska våga söka hjälp. Vi vill avdramatisera det här steget, inte minst för alla de barn som påverkas. Så att de vuxna ska ta sitt ansvar och gå och prata för att rädda sin relation på ett bra sätt.

undefined
Från bröllopsdagen till att skilsmässopappren skrivs på tar det i snitt tio år i Sörmland, enligt färsk statistik.

Familjerådgivare Tommy Brasks bästa råd till par som fått problem med äktenskapet är: 

– Kom till oss tidigt, vänta inte för länge med att ta hjälp. Att gå och prata med någon är inget konstigt. Gör som ett par sa under sitt besök: Man borde betrakta familjerådgivningen som motsvarigheten till att serva bilen, en förebyggande åtgärd. Ju tidigare desto bättre.

För äktenskap som tar slut genom dödsfall är medellängden 47 år i Sverige, 46 i Sörmland. 

Gå i familjerådgivning

Familjerådgivning är en lagstadgad verksamhet för kommunerna. Rådgivarna kan vara kommunanställda eller arbeta på uppdrag av kommunen, men alla jobbar efter en särskilt sträng sekretess.

Vårdförbundet Sörmland har i uppdrag att bedriva familjerådgivning för medlemskommunerna Eskilstuna, Strängnäs, Flen, Katrineholm och Vingåker. Mottagningar finns i det tre största kommunerna.

Familjerådgivning kan också fås via privatpraktiserande terapeuter och psykologer, eller hos olika religiösa samfund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!