– Som småföretagare är det kanske inte det man prioriterar tyvärr. Många försöker bara få verksamheten att gå runt, säger Ulrika Juul, ordförande för Företagarna i Nyköping och Oxelösund.
Länsförsäkringar har tittat närmare på statistik från 2018 som avser företagare med upp till 20 anställda och funnit att 39 procent i Sörmland saknar avsättningar till tjäntepension för sig själv och sina anställda. Företagen som inkluderats i statistiken har även minst 100 000 kronor i personalkostnader för aktiebolag och handelsbolag eller 100 000 kronor i överskott för enskilda firmor.
– Jag tror att det beror på okunskap, säger Tomas By, ägare av Påhlsons Daylight.
Påhlsons Daylight har alltid gjort pensionsavsättningar och Tomas By ser det som en självklarhet. Han tror okunskap hos både arbetsgivare och arbetstagare kan vara en orsak.
– Anställda diskuterar ofta lön men frågar ingenting om pensionsavsättning. En del gör ju det, men många gör det inte.
– Jag tror inte de har kunskap om att de kanske ska eller bör ha det, säger han.
Tjänstepension eller avtalspension betalas av arbetsgivaren. Företag som har kollektivavtal avsätter pension enligt avtal men företag som inte omfattas av kollektivavtal behöver handla upp om tjänstepension för sig själva och sina anställda. Nästan fyra av tio mindre företag i Sörmland har inte gjort det.
– Risken är att de får en väldigt dålig pension den dagen de slutar jobba eftersom tjänstepensionen spelar en allt större roll i den slutgiltiga pensionsnivån. Har man ingen tjänstepension kan man inte räkna med att få mer än hälften av inkomsten som man hade under tiden man jobbade, säger AnnaCarin Eriksson, rådgivare inom Placera och personförsäkring på Länsförsäkringar.
Pensionen kan riskera att bli procentuellt lägre än så om man haft höga löner och ingen avsättning till tjänstepension då den allmänna pensionen har ett lönetak.
– För arbetsgivaren kan det på längre sikt innebära att man har svårt att attrahera arbetskraft.
Enligt statistiken är det stora skillnader mellan länen. Störst andel företag som saknar tjänstepension är i Stockholms län där 51 procent saknar avsättningar, följt av Skåne och Uppsala län. Näst på tur är Sörmland.
– Det blir ett samhällsproblem på sikt eftersom det kommer finnas en massa personer som har jobbat i många år och som kommer få väldigt dåliga pensioner, säger AnnaCarin Eriksson.