Förra veckan rapporterade SVT att Center mot våldsbejakande extremism (CVE) hade bjudit in 41 kommuner till en "kunskapsdag" om IS-återvändare. Tanken är att ge stöd till kommuner som har eller kan komma att ta emot barn och vuxna som återvänder från områden som kontrollerats av terrorsekten. Ingen av Sörmlands kommuner fanns dock med på listan. I Eskilstuna oroar man sig inte för återvändande IS-terrorister, även om man vet att minst fyra personer åkt till Syrien. Av de fyra ska en ha dött och en annan vara saknad. När Eskilstuna-Kuriren i mars pratade med Björn Almroth, lokal samordnare mot våldsbejakande extremism, hävdade han att inga IS-återvändare fanns i kommunen.
– Vi ett nära samarbete med polisen och så pass uppbyggda kanaler mellan varandra så det skulle vi få kännedom om.
Någon exakt siffra har aldrig bekräftats, men totalt rör det sig om mellan fem och tio personer från hela Sörmland som har rest till Syrien. Alla har dock inte anslutit sig till IS, enligt Jens Pedersen, chef för polisens underrättelseverksamhet i Sörmland.
– Man behöver skilja de olika grupperingarna åt och veta vad man menar med extremister. Vi kan exempelvis knappast kalla den kurdiska sidan för det, sade han till Katrineholms-Kuriren tidigare i år.
I Katrineholm vet man att fler än en person återvänt har från Syrien.
– Vi har ganska bestämd uppfattning om att det är folk som har deltagit i strider, sade Peter Henriksson, säkerhetschef i kommunen till Kuriren i början av mars.
Han vill vara tydlig med att alla återvändare inte planerar terrorbrott men att det finns flera faror med dem. Dels kan de som varit delaktiga i terrorverksamhet fortsätta med den, dels kan de börja med grov organiserad brottslighet. Han säger också att de i många fall tas emot med öppna armar.
– Det finns grupper, moskéer och individer som tar emot dem och inte fördömer dem. Det innebär att de får stöd för att vara diametralt motsatta det öppna demokratiska samhället. Det är en fara.
Varken Vingåker eller Nyköping säger att man känner till någon invånare som har varit och stridit och sedan återvänt. Nyköpings säkerhetssamordnare, Robert Nilsson, säger att man ändå är någorlunda redo om IS-återvändare skulle besluta sig att flytta till Nyköping.
– Vi har viss mental beredskap men ingen formellt nedskriven beredskapsplan, sade han till Sörmlands Nyheter i slutet av mars.
Sveriges kommuner och landsting har dock gett kommunen kritik för att enbart ha haft en muntlig uppdatering av lägesbilden. Något som kommunen också sagt att de kommer att ändra på.
Tommy Björkdahl, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Vingåker, säger att man har ett samarbete med Katrineholm för att hålla sig underättade. Han tror också att kommunens storlek kan hjälpa till.
– Vi är en liten kommun där man har social kontroll på varandra. Skulle det vara något är jag säker på att någon fågel skulle kvittra.
Länsstyrelsen har inte något uppdrag från nationell nivå att samordna kommunerna när det kommer till IS-återvändare eller våldsbejakande extremism. För några veckor sedan hade man dock bjudit in CVE, som fick berätta om sin verksamhet.
– I samband med det tog kommunerna fram lägesbilder lokalt kring hur det ser ut inom det brottsförebyggande uppdraget. Sedan fick de kontaktuppgifter till CVE också, säger Eva-Sara Beckman, regional brottsförebyggande samordnare på länsstyrelsen.