Farligast att gapa efter stor fisk

Trots ihållande förekomst av gifter som dioxin och kvicksilver mår den sörmländska fisken förhållandevis bra. Det är vi högre upp i näringskedjan som utsätts för de största riskerna.

Sörmland2016-07-11 05:30

Det kallas biomagnifikation, fenomenet som gör att vissa miljögifter lagras i högre halter hos rovdjuret än hos bytesdjuret. I de sörmländska vattnen är det därför de stora rovfiskarna som samlar på sig de högsta gifthalterna från hela näringskedjan.

Ju större eller fetare dessa fiskar är, desto högre är risken att fiskätande fåglar och däggdjur förgiftas i ännu högre grad. Därför fortsätter Livsmedelsverket att mana människan till försiktighet med att äta vissa typer av fisk från både hav och insjö.

Framför allt riktas uppmaningen till gravida eller fertila kvinnor, nyblivna mammor och barn. De vanligaste miljögifterna i svensk fisk medför skaderisker på fortplantningssystemet, fostret i magen och det ammande spädbarnet. Skador på människans hjärna, nervsystem och njurar hör också till riskerna.

Organiska miljögifter som dioxin och PCB härrör från industrikemikalier och bekämpningsmedel i jordbruket. De finns särskilt i Östersjöfisk.

Halterna har under tid sjunkit, men det betyder inte att lax och fet strömming som dras upp vid Sörmlandskusten är på väg att bli giftfri. Dioxin är mycket svårnedbrytbart och biomagnifierar sig.

Insjöfiskets stora problem är kvicksilvret. Det sprids via luften, framför allt vid förbränning av fossila bränslen. Höga kvicksilverhalter i fisk har varit ett problem länge.

Kvicksilver är en metall, inte nedbrytbar alls, och biomagnifierar sig också. När fisken inte hinner avsöndra den, överförs den till metallorganisk form och blir metylkvicksilver som är mycket giftigt. En undersökning av sörmländska enkilosgäddor har visat på måttligt höga kvicksilverhalter i de flesta sötvatten. Endast i Örhammaren, Flens kommun, uppmättes kvicksilver i så hög halt att gäddan översteg gränsvärdet för konsumtion.

Problemet är över huvud taget större i magra skogssjöar med färre rovfiskar än i stora, näringsrika vatten med rika fiskbestånd.

Därför innehåller den eftertraktade Hjälmaregösen mindre kvicksilver per kilo än gös från mindre och näringsfattigare vatten.

LÄS MER

Livsmedelsverkets kostråd – vilka fiskar som bör undvikas, varför och av vem – hittar du på: www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/all-fisk-ar-inte-nyttig/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!