Mindre risk för trycksår som sjukhuspatient i Sörmland

Risken för att du får trycksår under en sjukhusvistelse i Sörmland sjunker. Regionen har inte kunnat jobba så hårt man velat med frågan under pandemin, men det går ändå framåt.

Risken för trycksår under sjukhusvistelse har minskat rejält senaste halvåret i Sörmland. Men ändå inte så rejält som regionen önskat. En pandemi kom i vägen för extra utbildningsinsatser och trycksårsarbete.

Risken för trycksår under sjukhusvistelse har minskat rejält senaste halvåret i Sörmland. Men ändå inte så rejält som regionen önskat. En pandemi kom i vägen för extra utbildningsinsatser och trycksårsarbete.

Foto: Bertil Ericson / TT

Sörmland2022-05-09 04:45

Under en mätning en dag i höstas hade 17 procent av alla de patienter som då låg på något av länets sjukhus någon typ av trycksår. När samma undersökning gjordes i april i år hade siffran sjunkit till 10 procent.

– Den nationella mätningen av trycksårsförekomst har skjutits fram till hösten. Vi har därför genomfört en egen mätning för att få en fingervisning om hur situationen ser ut i Sörmland. Glädjande kan vi konstatera att andelen trycksår har sjunkit, säger Marie Björnstedt Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i Region Sörmland, i ett pressmeddelande.

– Det här är ett bra resultat som ger oss en vägledning om att det ständigt pågående trycksårsförebyggande arbetet fungerar. Vi får även underlag till fortsatt förbättringsarbete, säger Marie Björnstedt Bennermo.

undefined
Chefsläkare Marie Björnstedt Bennermo är glad över att andelen patienter som får liggsår under sjukhusvistelsen minskar tydligt.

Hälso- och sjukvården i regionens regi har som mål att noll inlagda patienter ska drabbas av trycksår. Att regionen inte nått dit än förklaras med att pandemin har tagit mycket resurser i anspråk och det har bland annat påverkat utbildningar och förebyggande trycksårsarbete.

Trycksår orsakas av att cirkulationen i ett område av huden har försämrats på grund av långvarigt tryck. Ett trycksår kan komma snabbt, ibland bara på några timmar, och kan göra mycket ont. Områden där ben ligger nära huden brukar vara värst utsatta. Om du är sängliggande kommer trycksår ofta på bakhuvudet, öronen, armbågarna, skinkorna eller hälarna, enligt 1177.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!