Färre sjuksköterskor i Sörmland

Det råder sjuksköterskebrist i hela landet. Men Sörmland har markant färre sjuksköterskor per 100 000 invånare än jämförda län i regionen.

Foto:

SÖRMLAND2014-12-29 09:04

Enligt en rapport gjord av landstingen Sörmland och Västmanland så har Sörmlands län betydligt färre sjuksköterskor än jämförda län i regionen, drygt 18 procent färre per 100 000 invånare än Dalarna och Gävleborg som toppar listan. Bristen på sjuksköterskor är det stora hindret för att öppna de stängda vårdplatserna och inför den nya mandatperioden är landstingets uttalade mål att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Jacob Sandgren (S) är avgående ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Nyköpings kommun. Från årsskiftet blir han nytt personallandstingsråd.

– Jag kommer att praktisera ute på enheterna, som jag gjort på äldreboenden och i hemtjänsten. För mig känns det jätteviktigt att ha direktkontakt med medarbetarna. Det finns olika bilder av hur arbetet ser ut hos medarbetare och chefer, och cheferna föredrar ju sin bild på våra möten. Jag ser samarbetet med de fackliga organen som jätteviktigt, säger Jacob Sandgren.

Kan det bli aktuellt med löneökningar för att kunna rekrytera?

– Det kan inte jag bestämma, det gör avtalsrörelsen. Det är klart att lönen är viktig, men också att man trivs och är delaktig. Att 71 procent upplever att de deltar aktivt, som den senaste siffran visar, är alldeles för lite, säger Jacob Sandgren.

Enligt landstinget Sörmlands personaldirektör Solveig Lampe har landstinget ett kortsiktigt behov av mellan 70 och 80 sjuksköterskor. För tillfället finns inga direkta vakanser just nu på undersköterskor. Något som förvärrar situationen med för få sjuksköterskor är att de i dag ägnar sin arbetstid åt mycket som kunde göras av andra, menar avgående personallandstingsrådet Greger Tidlund (S).

– Man måste avlasta sjuksköterskorna i den administrativa delen, låta undersköterskor gå upp och göra vissa arbetsuppgifter som i dag görs av undersköterskor och sjuksköterskor och anställa mer servicepersonal, som exempelvis måltidsvärdar, säger Greger Tidlund.

Den alltmer betungande administrationen är ett problem som slår igenom även när det gäller mötet mellan läkare och patient, menar han.

– Vi har gått så långt i strävan att dokumentera att mötet mellan läkare och patient blir en del i hela vårdkedjan. I en internationell jämförelse utmärker sig Sverige genom att hamna näst sämst när det gäller hur mycket tid läkare och patient har tillsammans och hur patienten upplever besöket. Jag har länge propagerat för flera medicinska sekreterare, säger Greger Tidlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om