Färre unga i Sörmland – fler äldre i länet

Sörmlänningarna är äldre än övriga svenskar. Här finns fler 65-plussare och färre ungdomar. Det ställer krav, men kan också innebära fördelar.

Att sörmlänningarna är äldre ställer högre krav på vården, säger Monica Johansson.

Att sörmlänningarna är äldre ställer högre krav på vården, säger Monica Johansson.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2019-07-30 04:31

– Det kanske är lugnare här?

Ludvig Alsterbrink gissar ett svar på frågan varför sörmlänningarna är äldre än i övriga landet. Själv är han 15 år och den äldsta person han känner är hans farfars bror som är "80 nånting".

– Vi håller inte koll på alla som är äldre, vi har koll på de som är i vår ålder, konstaterar Felix Hedberg, 16 år.

Båda är de, liksom kompisen Melker Nilsson Rosenqvist, infödda sörmlänningar. När de och andra unga sörmlänningar börjar jobba kommer de att behöva försörja ännu fler äldre.

Aldrig har sörmlänningarna varit så gamla som nu. Landshövding Liselott Hagberg har noterat att hon i sitt jobb får gratulera alltfler hundraåringar vartefter åren går.

– Regionen har ju som mål att bli Sveriges friskaste län. Då kommer människor leva ännu längre, vi kommer få vänja oss vid det och anpassa samhället efter det.

Hon har hört många som väljer att flytta till Sörmland efter att de har gått i pension.

– Vi är en grön lunga för människor i huvudstaden. Det skulle vara intressant att studera hur vanligt det är att folk bosätter sig här permanent när de lämnar arbetslivet.

En äldre befolkning ställer krav, inte minst på hälso- och sjukvården. Men det kan också ge vissa fördelar, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

– Sörmland ligger lite före, vi har kommit en bra bit på väg i det vi kallar närvård. Och när det gäller samarbete mellan olika aktörer, där ligger vi lite före andra län.

Hela landets befolkning väntas nämligen bli ännu äldre och i det avseendet ligger Sörmland alltså före. Men en äldre befolkning ställer också krav.

– Vi kan leva allt längre med både en och flera kroniska sjukdomar. Det är ett positivt resultat av vårt välfärdssamhälle, men det gör också att vi behöver hälso- och sjukvården längre.

Samarbetet mellan regionen och kommunerna behöver vässas, säger Monica Johansson.

– Vi behöver växla upp det ytterligare eftersom det ser ut som det gör.

Fler möjligheter att ta del av vården i hemmet måste utvecklas, både i form av hemsjukvård, vård i kommunen i stället för på sjukhuset och med digitala hjälpmedel.

Den åldrande befolkningen ställer också stora krav på kommunerna, även om det också är stora skillnader mellan kommunerna. Allra äldst är befolkningen i Oxelösund. Yngsta befolkningen i länet finns i Eskilstuna, den enda kommunen i länet där invånarna i genomsnitt är yngre än i resten av landet. Men flest barn, personer under 15 år, finns i Gnesta kommun.

En äldre befolkning innebär också att det finns en allt större reservkapacitet i Sörmland, påpekar Liselott Hagberg.

– Använder vi den erfarenhet och visdom som finns? Kanske kan den tas tillvara bättre.

I kartan nedan syns hur stor stor andel 65-plussare som bor i din kommun och i kartan under visas de kommuner där det bort störst andel barn under 15 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!