Trafikverket fortsätter att satsa på hastighetskameror utmed de snabbast trafikerade och farligaste vägsträckorna. I år ska nya kameror upp på nästan 50 platser.
I Sörmland planeras 14 kameror utöver de 35 som redan finns. Sträckorna är Malmköping–Stenkvista på väg 53, samt Flen–Malmköping, S:t Eskils källa–Knäppinge och Länna–Björklunda på väg 55.
Kamerorna är en succé – åtminstone där olycksriskerna är störst. Systemet anses rädda cirka 20 liv per år och leder till 260 000 svidande fortkörningsböter. Nästan 95 procent av förarna dämpar farten till gällande hastighetsgräns när en kamera finns i närheten.
Men där kamerorna saknas är beteendet ett annat. Där kör mer än hälften av landets förare för fort.
En ofta torgförd åsikt är att beteendet skulle se annorlunda ut om det på vägarna fanns fler dolda och mobila kameror. Så ser systemen ut i övriga Europa, säger Karl von Schoultz, resespecialist vid Motormännen.
– Syftet med kamerorna är att få ner farten, inte att sätta dit folk. Riktigt så tänker man inte i andra länder. Där finns nästan bara dolda eller mobila kameror som det inte varnas för. I länder som Tyskland och Frankrike är det dessutom förbjudet att spåra kamerorna med sådana tilläggsprogram som finns till gps-navigatorerna.
Huruvida dolda fartkameror mer effektivt påverkar den generella farthållningen än det svenska systemet kan von Schoultz inte uttala sig om.
– Det finns säkert fördelar med båda. En del påstår att det inte spelar någon roll vilket som tillämpas.
Kör du kör fort förbi en kamera ute i Europa gör du säkrast i att betala böterna. De lär komma som ett brev på posten, även om det kan dröja.
– Betalar du vid första anmodan kan du få upp emot 50 procent i rabatt. Betalar du inte, säljs kravet vidare till ett svenskt inkassoföretag och då kan summan i stället bli den dubbla.
För att underlätta för svenskar att resa med bil i andra länder ger Motormännen ut resehandböcker och erbjuder sina medlemmar service och information om andra länders trafiklagar, regler och trafikkulturer. Skillnaderna mot Sverige är på sina håll stora, inte bara när det gäller generellt högre trafikhastigheter och större polisiär närvaro på vägarna.
– I Italien finns många gamla städer som inte alls är byggda för biltrafik. Därför finns ett system som kräver tillstånd för att köra in i staden. Har man bokat ett hotell får man köra dit men måste sedan själv anmäla sig för att få tillstånd. Gör man inte det blir det böter. Bilarnas nummerskyltar fotograferas automatiskt och böterna skickas ut maskinellt.
Mellan de flesta EU-länderna finns i dag ett väl utbyggt samarbete för att driva in böter för trafikbrott som exempelvis fortkörning. Von Schoultz trycker återigen på vikten av att betala.
– Böterna kommer hem till dig i Sverige oavsett om du har kört din egen bil eller en hyrbil.