Många föräldrar väljer fel stol till barnet i bilen

Okunskapen är stor om barnsäkerhet i bilen – särskilt bland män – visar en ny undersökning. Men en försäljare av bilbarnstolar menar att det snarare handlar om att föräldrar låter bekvämligheten gå före säkerheten.

Små barn bör sitta i en bakåtvänd bilstol, för att skydda nacken och huvudet vid en krock.

Små barn bör sitta i en bakåtvänd bilstol, för att skydda nacken och huvudet vid en krock.

Foto: Volvia

Sörmland2022-04-23 18:43

Försäkringsbolaget Volvia har nyligen presenterat sin årliga undersökning om barnsäkerhet i bil. Den visar i och för sig att 97 procent av föräldrarna med barn upp till åtta år alltid använder någon form av barnskydd till sina barn i bilen. Men andra resultat är alarmerande, menar Volvia. Bland annat att många små barn sitter framåtvända i bilen. 

Den allmänna rekommendationen i Sverige är att sitta bakåtvänd till minst fyra års ålder. Flera försäkringsbolag rekommenderar baklängesåkning till minst fem års ålder.

undefined
Bilstolen ska skydda barnet vid en olycka. På bilden demonstreras hur två testdockor motsvarande barn i treårsåldern utsätts för en krock i 60 kilometer i timmen.

Att färdas framlänges ökar risken för skador i huvud och nacke om bilen krockar.

– Barns kroppar är inte som vuxnas. Yngre barn har relativt sett tyngre huvuden och en outvecklad nackmuskulatur, säger Sofia Bergfors, barnsäkerhetsansvarig på Volvia.

Lagen säger att alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda någon form av bilstol eller bilkudde. Men när barnen blir äldre är det många som låter dem åka helt utan bilstol. Mer än vart fjärde barn mellan åtta och elva år har slutat med barnskydd. Det tycker Volvia är för tidigt. Kropparna är inte mogna för att skyddas bara av bilbältet, som lätt glider upp mot magen. Det innebär att inre organ riskerar att skadas vid en olycka. I stället menar försäkringsbolaget att barn upp till 10–12 år bör använda en bilkudde, som lyfter upp barnet så att bältet hamnar rätt vid höften.

undefined
Större barn kan sitta på en bälteskudde, som gör att bilbältet sitter bättre över höften.

Apropå säkerhetsbältet, så vill Volvia i samband med undersökningen avliva vad de kallar en seglivad myt. Många tror att det är farligt för barnet om bältet ligger mot halsen vid en krock. "Så är inte fallet, även om det kan vara obekvämt", menar de.

Enligt undersökningen vet sex av tio föräldrar hur gammalt barnet ska vara för att åka utan barnskydd i bilen. Det finns också skillnader mellan könen när det gäller inställningen och kunskapen om barnsäkerhet i bilen. Män kan generellt sett mindre än kvinnor om ämnet. Bland annat saknar 30 procent av männen kunskap om vid vilken ålder barnet bör vändas framåt, att jämföras med 14 procent av kvinnorna.

Män tenderar också att oroa sig mindre över barnens säkerhet i trafiken. Men det är inte bara negativt, menar Sofia Bergfors:

– Det är viktigt att tillräckligt gamla barn får vara ute på egen hand i trafikmiljön och lära sig hur trafiken fungerar.

undefined
Bilstolar finns i olika storlekar för olika åldrar. Här en vägg med babyskydd för de allra yngsta.

Madeleine Lord på butiken Babyproffsen i Eskilstuna, som säljer många bilbarnstolar, håller inte med om att föräldrarnas kunskaper är så dåliga.

– När man läser kommentarer på artiklar om den här undersökningen på sociala medier, visar det att kunskapen finns, men att många tycker att de ska få göra sina egna val.

Madeleine Lord säger att hon inte kan hindra någon från att köpa en bilstol som egentligen är för ett större barn.

– Men jag berättar om riskerna, annars skulle jag inte kunna sova gott om natten. Många väljer att köpa fel stol ändå och vända barnet framåt för tidigt. De menar att barnet blir åksjukt av att åka baklänges eller att det blir trångt i bilen.

undefined
Många föräldrar tycker att det blir trångt i bilen med barnstolar. De väljer därför att vända barnet framåt innan det fyllt fyra år, eller att ta bort stolen helt när barnet blir lite äldre.

Hon rekommenderar föräldrar att ta kontakt med en säljare för att diskutera vilken stol som är lämplig för deras barn.

– Många beställer på nätet, men där står bara att stolen är "från 15 kilo" eller "från 100 centimeter". 

Hon menar att måtten kan stämma för ett barn som kanske inte är mer än 2,5 år.

– Men då är man inte gammal nog för den stolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!