Femte året för konst i skog

En gigantisk fästing, en offerplats och ett hjärta i fågelbur har nu tagit plats i skogen vid Skottvångs gruva. Den växande konstutställningen "Art in the green box" står redo för sin femte sommar.

Foto:

Sörmland2015-05-21 06:00

– Den här är det faktiskt jag själv som har gjort. Det är en offerplats. Det kändes lite kul.

Niclas Zander står framför en stor, gråmålad mur i Skottvångsskogen. Framför den ligger en hög lika gråmålade – och som vi får förmoda konstgjorda – kvarlevor av människor och djur. Det är kranier och lite annat krafs. Tanken är att åskådarna själva ska kunna bidra till verket.

– Hittar man skelettdelar och sådant i skogen kan man ju lägga ner det här, säger Niclas Zander.

Fem har gått sedan han fick idén om en semipermanent konstutställning i skogen. Det är fem år av förvåning, glada skratt och, möjligtvis, irritation.

Niclas Zander skrattar själv gott åt skylten han satte upp långt inne bland fur och gran: "Stängde du av kaffebryggaren?".

– Den var lite taskig, säger han.

Just det verket finns inte kvar. I konceptet för "Art in the green box" ingår att Niclas Zander varje vår tar en promenad och ser över vad som hänt under den gångna vintern. Vad har förstörts av naturen, vad har saboterats av mänsklig hand? Vad ska repareras och vad ska tillåtas stå kvar i sitt nya, förändrade skick?

– Vissa saker som man inte trodde skulle klara sig klarar sig väldigt bra. Andra gör det inte, och det kan också vara helt okej. Det är konstnären själv som bestämmer, säger Niclas Zander.

"Art in the green box" består av två slingor, varav en går i en cirkel i skogen bakom Skottvång. Den andra löper parallellt med Sörmlandsleden öster om vägen, och det är alltså här det finns en möjlighet att verkligen överrumplas av konsten.

För vilken vandrare kan undvika att stanna till vid Per-Ivar Lindekrantz skyltförsedda runsten, eller vid Mattias Zanders hjärta i bur?

– Mängder av människor passerar här varje år. En del kan säkert känna att de får konsten upptryckt i ansikten. Samtidigt är ju naturen är ju stor och konstleden relativt liten, säger Niclas Zander.

I skogen ovanför leden skymtar något färgglatt. Det är den gröna lådan, ett hus i frigolit som målats grönt på insidan och som varje år förses med nya motiv utanpå.

I år är det Hop Louie och Hello Banana, två i gatukonstvärlden tämligen kända namn, som målat en fästing modell maxi respektive ett landskap med en trollslända.

– Det är väldigt roligt att vi fått in street arten i skogen. En av grejerna med Gnesta konsthall har alltid varit att vi inte gjort skillnad mellan samtidskonst och street art. Och det passar väldigt bra in här. Street art är ju förgängligt, om något, säger Niclas Zander.

Att leka med gränsen mellan förgängligt och beständigt har alltid varit en av poängerna med "Art in the green box". Att det gärna får vara lite roligt och/eller poetiskt också.

Annat är bara drabbande. Som Niklas Hallbergs glada barnfigurer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om