Den nya tekniken har nyss börjat användas i Sörmland, som komplement till samtalen med de som ringer 112 och begär ambulans, och resultatet är hittills över förväntan.
– Vi kan tydligare bilda oss en uppfattning om vad det är som har hänt, hur allvarlig skadan eller sjukdomen är genom att vi också kan se vad det handlar om. Det ger säkrare bedömningar av skador och sjukdomstillstånd, säger Magnus Vesterhav, chef på Sjukvårdens larmcentral i Sörmland.
När du ringer larmcentralen får du nu en fråga om du accepterar att bli uppkopplad via sms-länk. Det här ger sjuksköterskan i andra änden tillgång till kameran i din mobiltelefon.
– Syftet med videosamtal från olycksplatser eller vid allvarlig sjukdom är att ge sjuksköterskorna kompletterande information som underlättar deras bedömningar och prioriteringar så att drabbade kan få rätt stöd och hjälp. Videon streamas krypterat i realtid, ingen information lagras, förklarar Magnus Vesterhav.
Sjukvårdens larmcentral startades i november 2017 i ett samarbete mellan regionerna Sörmland, Västmanland och Uppland, och är den första larmcentralen i Sverige som drivs av regionerna själva. Medarbetarna på larmcentralen i Sörmland arbetar i Eskilstuna.
Larmcentralerna har ansvaret för dirigeringen av alla ambulanser i de tre länen och betjänar cirka 930 000 invånare.