– Dagvattnet renas inte utan det hamnar i ån och till slut i Mälaren, säger Vesa Hiltula, affärsområdeschef på Eskilstuna Energi och Miljö.
Dagvattnet, eller regnvattnet från de asfalterade ytorna, betraktas som tillräckligt rent och passerar därför aldrig reningsverket. Men cigarettfimpar, snus och tuggummin som ofta slängs på marken hänger med dagvattnet ut i brunnarna och slutar upp i sjöar och hav.
Cigarettfimpar är särskilt vanligt förekommande skräp. Enligt Sebastian Holmström från Håll Sverige Rent utgör fimparna 70 procent av den totala mängden som slängs i stadsmiljö.
Förutom att fimparna skräpar ner så påverkar de även det som lever i vattenmiljön. Cigarettfimparna innehåller kadmium som är giftigt för organismerna i vatten. Dessutom bryts filtret på fimparna ner till mikroplaster som fiskar bland annat får i sig.
–Man kan tycka att en fimp är liten men det är mängden som är problemet. Det uppskattas att det slängs ungefär en miljard fimpar varje år, säger Sebastian Holmström.
Hur plasterna och kemikalierna påverkar det som lever i haven är än rätt okänt. Men nedskräpningen och dess följder kommer även att drabba oss människor när vi är högst upp i näringskedjan, säger Sebastian Holmström.
– Vi släpper ut saker i naturen innan vi vet konsekvenserna för det, säger han.