När fordonsbesiktningsmarknaden avreglerades 2010 fanns det besiktningsstationer i fem av länets nio kommuner. Alla drevs av AB Svensk Bilprovning som hade haft monopol på verksamheten sedan 1960-talet.
Fem år efter avregleringen, i december 2015, fanns det besiktningsstationer i länets samtliga kommuner. Den statliga Bilprovningen har fått konkurrens av besiktningsföretagen Besikta, Carspect, Clearcar, Dekra och Opus.
I Sverige som helhet har antalet besiktningsstationer för lätta fordon ökat från 196 till 444 från omregleringen till och med sista december 2015, vilket motsvarar en ökning med 127 procent. Det framgår av en rapport som Transportstyrelsen har gjort om utvecklingen på fordonsbesiktningsmarknaden mellan 2010 och 2015.
– Det är fler som vill slåss om kunderna. De ser den här marknaden som intressant. Det är få marknader som är så oberoende av konjunkturen. Folk besiktar bilen i både goda och dåliga tider, säger Peter Holmlund, utredare vid Transportstyrelsen.
Ett syfte med avregleringen var att priserna för fordonsbesiktningar skulle hållas på en rimlig nivå. Snittpriserna har dock stigit mycket snabbare än priserna generellt i samhället.
Sedan 2012 har snittpriset för en kontrollbesiktning av personbil ökat med 27 procent till 408 kronor. Samtidigt har inflationen varit i det närmaste obefintlig.
Enligt rapporten befinner sig marknaden fortfarande i ett uppbyggnadsskede. Den domineras av AB Svensk Bilprovning och dess utsålda delar Besikta Bilprovning och Opus Bilprovning.
Deras dominans minskar dock. Förra året genomförde de tre stora företagen tillsammans drygt 80 procent av alla besiktningar, jämfört med 85 procent året innan.
Samtidigt bygger Carspect, Clearcar och Dekra upp sina stationsnät och tar marknadsandelar.
Besikta Bilprovning köpte i april Clearcar med cirka 80 besiktningsstationer.