Fler gymnasieelever får indraget bidrag

Rekordmånga gymnasieelever i Sverige fick studiebidraget indraget förra året på grund av skolk. För Sörmlands del sticker eleverna i Flen ut som de värsta skolkarna.

Sörmland2016-07-14 10:04

Under läsåret 2015/2016 fick 7,8 procent av Sveriges cirka 313 000 gymnasieelever studiebidraget indraget på grund av skolk. Motsvarande siffra för de föregående åren var 7,1 respektive 6,6 procent. Historiskt sett är den siffran rekordhög enligt Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Myndigheten införde för fyra år sedan skarpare krav på skolorna för inrapportering av skolk. Den elev som har fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid anmäls av skolan till CSN.

För Sörmlands del ligger antalet skolkare med indraget bidrag på 7,4 procent, strax under riksgenomsnittet. Men bland kommunerna är det stora skillnader.

Överlägset flest skolkare återfinns i Flen. Här fick hela 22,9 procent studiebidraget indraget. Motsvarande siffra för Eskilstuna är 7,7 procent och för Strängnäs 5,4 procent.

Jonas Axelsson, rektor på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen, vill inte kommentera vad orsaken till de höga siffrorna kan vara men bekräftar att man haft problem med hög frånvaro.

– Det är inget att vara stolt över men vi har tagit tag i det här under året och omedelbart beivrat frånvaro. Vi vet att sambandet mellan hög närvaro och måluppfyllelse är stort och jag hoppas och tror att det kommer se betydligt bättre ut om ett år, säger han.

Enligt CSN är 63 procent av samtliga skolkare pojkar, 37 procent flickor. Fristående skolor rapporterar en högre andel skolkare än de kommunala skolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om