Fler kränkningar mot barn och elever

Trots lagens nolltolerans mot kränkningar i skolan görs fler sådana anmälningar.– Det är en väldigt hög siffra.

Sörmland2016-06-20 13:24

Det säger Thomas Nyström, kanslichef på Barn- och elevombudet, om att 60 procent av anmälningarna som prövades 2015 innehöll brister angående kränkningar. Totalt prövades 1 256 fall av kränkning.

Barn- och elevombudet, BEO, är en del av Skolinspektionen. BEO:s uppgift är att tillvarata barns och elevers rättigheter i förskola och skola, och se till att skollagens nolltolerans mot kränkande behandling följs.

– Vi utreder först och främst den enskilda elevens rätt. Men målsättningen är också att våra beslut ska ha en positiv inverkan på det förebyggande arbetet och utveckla skolans verksamhet. Därför jobbar vi mycket med att öka kunskaperna kring dessa frågor.

I takt med att BEO:s arbete blivit mer känt har antalet anmälningar skjutit i höjden. Thomas Nyström tycker inte att det är ett tecken på anmälningssjuka – snarare ett friskhetstecken. Ofta görs anmälningarna när anmälaren känner att den tömt ut sina möjligheter att få skolan att agera tillräckligt.

– Det handlar i flera fall om ganska långvariga kränkningar som man inte fått stopp på.

I fjol gjordes 17 procent fler anmälningar om kränkning än 2014. Fysiska kränkningar genom sparkar och slag av en elev mot annan är vanligast, ofta i kombination med verbal mobbning. Det senare breder nu ut sig i sociala medier. Anmälningar mot vuxen personal förekommer men få fall går till Lärarnas ansvarsnämnd.

Det mest förekommande ärendet hos BEO handlar om att skolan inte har uppfyllt sin plikt att anmäla, utreda och åtgärda ett missförhållande. Ett skäl till det kan vara att skolan värderar kränkningen åt eleven. Det är allvarligt, menar Nyström.

– Det är alltid elevens uppfattning som ska vara vägledande. Den vuxnes tolkning ska inte spela någon roll, för om barnet inte mår bra och upplever ett missförhållande träder skollagens krav in.

BEO:s utredningar är opartiska. Efter ett kritikbeslut kan BEO å elevens vägnar och med vårdnadshavarnas tillstånd kräva huvudmannen på skadestånd. Så skedde i fjol i 46 ärenden. Oftast betalar huvudmannen innan det går så långt som till domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!