Fler och fler pappadagar tas ut

Trenden är tydlig – männen i Sörmland tar ut fler och fler pappadagar. I Oxelösund är det en ökning på tio procent under de tio senaste åren. Värre är det för Vingåker där ingen procentuell förbättring skett mellan 2004 och 2014.

11-15 Föräldrardagar 6sp.jpg

11-15 Föräldrardagar 6sp.jpg

Foto:

Sörmland2015-11-23 05:00

Antalet pappadagar är ofta en het fråga och om man ser till både riket och till Sörmland så är trenden tydlig. Männen tar ut allt fler dagar i föräldraförsäkringen, men ökningen går långsamt och i januari införs en tredje pappamånad.

I dag tar männen i riket som helhet ut 25 procent av dagarna, sörmlänningarna är snäppet sämre på 23 procent. Med hjälp av siffror från Försäkringskassan kan vi presentera statistik för hur det ser ut i samtliga kommuner i Sörmland för 2014 och 2004 (se grafik).

Och samtliga kommuner går mot en mer jämställd fördelning. Starkast den senaste tioårsperioden är Oxelösund där männen gått från att ta ut 16 procent av föräldraförsäkringen 2004 till att ta ut 26 procent förra året.

– Naturligtvis är det glädjande att se att det är en långsiktig trend och en bra prognos för att det ska hålla i sig. Och att man förstått värdet av att ta ut sina pappadagar, barnen behöver tillgång till båda sina föräldrar, säger Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund.

Kommunen ser det som väldigt viktigt att föräldraförsäkringen utnyttjas så jämlikt som möjligt.

– Det är viktigt att man delar på ansvaret och det är viktigt att mannen tar ut sin föräldraledighet, vi uppmuntrar till att göra det.

Varför tror du att ni har denna trend?

– Jag kan bara spekulera men om vi tittar på vår struktur när det gäller arbetsliv så präglas vi mycket av brukssamhället och industrin. Där har det kanske inte varit så accepterat i manligt dominerade yrken att ta ut pappadagar tidigare, men det här visar att den attityden har svängt och jag är väldigt glad för att fler pappor i Oxelösund är hemma och tar ansvar.

Trenden är den motsatta i Vingåker. Det är den enda kommunen i Sörmland där det inte har skett någon procentuell ökning i uttaget av pappadagar sedan 2004.

– Det är lite dålig fördelning, men jag kan inte kliva ut i familjer och säga att de ska dela på det. Men jag kan tänka mig att det har med inkomsten att göra, det blir stor skillnad om mannen är hemma och man tappar den högre inkomsten. Har båda hög utbildning behöver man inte tänka på det jämfört med om man är en lågutbildad deltidsarbetande kvinna som vi har många av i Vingåker, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Gör ni något särskilt för att ändra på det?

– Nej, det gör vi inte. Det är inte en prioriterad fråga.

Är ni nöjda med fördelningen?

– Är föräldrarna nöjda så är vi nöjda. Jag är nöjd om medborgarna är nöjda. En tredje pappamånad kan så klart påverka men det är ju familjen som bestämmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om