Augusti är den månad då det är populärast för männen i Eskilstuna, Flen och Strängnäs att ta ut sina pappadagar. Förra sommaren togs mellan 28 och 37 procent av dagarna i augusti ut av män. Det var nästan en fördubbling mot hur stor andel av dagarna som togs ut av män i december föregående år. Och så har mönstret sett ut flera år i rad.
Roger Klinth är genusforskare vid Linköpings universitet och har skrivit sin avhandling om pappor och pappaledighet. Han säger att ökningen på sommaren beror på att många män väljer att förlänga sin semester med föräldraledigt på sommaren.
– Mamman ses som förstahandsföräldrar medan pappan är mer av en bonusförälder. Därför har pappan ett större handlingsutrymme när det gäller föräldraledigheten och kan ta ut den mer på sina egna premisser.
Även om han tycker att det är bra att fler pappor är föräldralediga under sommaren så finns det en rättviseaspekt som Roger Klinth tycker är problematisk.
– Kvinnor kan inte skräddarsy sin föräldraledighet till när det passar dem själva eller deras arbetsgivare. De får ta det som blir över. Även många kvinnor skulle vilja använda sin föräldraledighet på det sätt som männen gör, säger han.
Totalt tar kvinnor fortfarande ut den stora delen av föräldraledigheten. Men under den senaste tioårsperioden har andelen dagar som tas ut av män ökat något, från 18 procent 2003 till dagens 25 procent.
– Redan 1974 infördes rätt till pappaledighet men det är fortfarande bara 25 procent som tar ut den. Men jämför man med resten av världen är 25 procent extremt höga siffror. Så det kan ses både som en revolution och ett fiasko, beroende på vilket perspektiv man har, säger han.
Roger Klinth anser att ett jämnare uttag av föräldradagar skulle gynna många.
– Skulle man ha ett jämnare uttag skulle kvinnor ha större möjlighet till löne- och karriärsutveckling. Är du hemma är det klart att det påverkar dina möjligheter till det. Det skulle också förbättra barnens möjlighet att knyta an till båda sina föräldrar och att som pappa få en tätare relation med sina barn ökar livskvaliteten.