Internationella Alzheimerdagen har kommit till för att uppmärksamma sjukdomen och sprida kunskap om den.
– Det är viktigt att sådana här dagar finns, vi märker tydligt att fler vänder sig till oss efteråt. Att uppmärksamma sjukdomen gör att tabut minskar, säger Rauni Ringberg arbetsterapeut på Minnesmottagningen i Nyköping.
– Ofta går man hemma och tänker att minnet fungerar inte, men man drar sig för att söka hjälp. En sådan här dag gör att man vågar.
Tabut beror på att sjukdomen inte syns på ytan, menar hon.
– En del som får en Alzheimerdiagnos vill inte ens berätta för den närmaste familjen. När man får en demenssjukdom upplever sig många som dumma. Men det har blivit bättre på senare tid, nu när man vet att det är en hjärnskada, säger Rauni Ringberg.
Information kring sjukdomen är extremt viktigt. Idag finns inget läkemedel som kan bota sjukdomen, men det finns de som kan lindra symtomen och ge en bättre livskvalitet.
– Men det viktigaste är inte läkemedel utan förståelse och bemötande från omgivningen, säger Maria Widebeck läkare på Minnesmottagningen.
Enligt Hjärnfonden är det stora skillnader mellan hur demensvården fungerar i Sverige. I Sörmland finns ett länsgemensamt program för vård och omsorg av demenssjuka där kommuner och landsting samarbetar.
– Samarbete kring de här sjukdomarna överlag är jätteviktigt, att man haft ett länsgemensamt program som gäller både landsting och kommun ökar jämlikheten i vården, säger Maria Widebeck.
Alla vårdcentraler i länet ska ha ett minnesteam med läkare, distriktssköterska och arbetsterapeut för demensutredning.. I Oxelösund samarbetar vårdcentralen och kommunen tätt. Karolina Svedlind är sjuksköterska och demenssamordnare i kommunen.
– Det är jättebra att det är en person som patienterna kan vända sig till, både för oss, patienter och anhöriga, säger Kristina Sandström, arbetsterapeut på vårdcentralen.
– En del är rädda för vad som ska hända när man får sin diagnos, kommer man att få bo kvar hemma till exempel. Men tar man sig tid och förklarar på ett lätt sätt är det oftast inget problem. Information överhuvudtaget är det viktigaste. Det ska inte vara mer skamfullt att ha problem med minnet, säger Karolina Svedlind.