– Det är alldeles för lätt att få tag i illegala vapen i Sverige i dag.
Det säger Christer Sjökvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.
Statistiken visar att betydligt fler anmälningar som gäller brott mot vapenlagen och knivlagen gjordes 2020 jämfört med 2019.
Men statistik är lurigt. Tidningen bad om att få tal del av uppgifter om hur många vapen som polisen lyckats få bort från i Sörmland förra året. Men enligt polisen finns det ingen statistik som tydligt visar hur många dödliga vapen som polisen tagit i beslag, alltså även om vapnets ägare inte har blivit dömd eller om ägaren inte ens har hittats.
Statistiken är inte uppbyggd på det sättet, förklarar Christer Sjökvist.
Men han konstaterar att det handlar om många vapen, både skjutvapen av olika slag eller knivar. Fler vapen än tidigare år. Men så har polisens arbete också inriktats speciellt på att minska tillgången på vapen och explosiver som han uttrycker det, förra året. Det är ett direkt resultat av polisens nationella satsning "Rimfrost", som började i Malmö för att få bukt med skjutningarna där, till att genomsyra polisarbetet i hela landet.
Och polisens arbete för att få bort alla typer av vapen, fortsätter. Det lovar Christer Sjökvist.
– Det arbetet kommer att fortgå under lång tid, säger han
Han berättar att polisen har fått särskilt frigjorda resurser och regional hjälp för att inrikta sig speciellt mot de vapen som finns i samhället. Sörmland, särskilt Eskilstuna, har för stor andel skadade och döda på grund flera mord och mordförsök de senaste åren, menar Christer Sjökvist.
Polisen arbetar på olika sätt för att stoppa det dödliga våldet. Men exakt hur polisen jobbar kan han inte berätta, säger han.
Men det kan handla om speciella ad hoc-grupper som gör tillfälliga insatser för att kontrollera de kriminella och deras vapen, till att arbeta systematiskt på andra sätt med uppgifter man får fram via underrättelser och tips.
– Det gäller att ha god kunskap. Att vara aktiv och nyfiken. Tillgången på kriminella vapen är alldeles för god, säger Christer Sjökvist.
Lagstiftningen har skärpts när det gäller grovt vapenbrott vilket gör att en misstänkt som ertappas med vapen och inte har tillstånd för det, häktas direkt. Men även om polisens skärpta insatser förra året visat att man fått bort många fler vapen från samhället, så avtar inte intresset framåt. Tvärtom. Polisen skärper nu tonen mot de kriminella som beväpnar sig.
– Vi ska öka antalet beslag av vapen och explosiver under 2021, säger Christer Sjökvist.
Exakt hur detta ska gå till kan han inte berätta, poängterar han. Men han säger att poliser i dag har bra kunskap, har bra stöd av lagen, har bra utbildning och är bra tränade. Och: har god personkännedom.
Sådan kan vara bra att ha när polisen tar kontakt med människor ute i samhället. Christer Sjökvist betonar att polisen inte har rätt att "gå på människor" hur som helst.
– Men polisen får som alla andra människor gå fram och prata med folk, säger han.
Ett sådant "enkelt" samtal kan leda till att man börjar nysta i ett brott. Allt från narkotikabrott, till vapenbrott och kanske i förlängningen hindrar ett grovt våldsbrott.
Jobbar poliser på samma sätt i hela länet?
– Ja det gör man, säger Christer Sjökvist.