Fler sörmlänningar begär ersättning för vårdskador

Antalet anmälningar av skador i vården ökar. 20 försäkringsmiljoner betalades ut till sörmlänningar som råkat illa ut i hälso- och sjukvården förra året.

Om du drabbas av en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård kan du ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen som kom 2011. Den som vårdas inom regionfinansierad vård kan vända sig till det ömsesidiga försäkringsbolaget Löf.

Om du drabbas av en skada i samband med hälso-, sjuk- eller tandvård kan du ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen som kom 2011. Den som vårdas inom regionfinansierad vård kan vända sig till det ömsesidiga försäkringsbolaget Löf.

Foto: Bertil Ericson / TT

Sörmland2022-03-30 04:45

Det är sedan 2011 vårdgivarens skyldighet att upplysa sina patienter om att det finns en patientförsäkring att söka pengar från om de drabbas av en skada i hälso- och sjukvården. Under 2021 betalade regionernas gemensamma försäkringsbolag, Löf, ut över 600 miljoner kronor i ersättning till patienter och efterlevande. Närmare 19 000 anmälningar om vårdskador togs emot – en ökning med 7,5 procent jämfört med 2020.

Störst antal skadeanmälningar gjordes i storstadsregionerna. Sörmland kommer på åttonde plats med 611 anmälningar, och med en något mer blygsam ökning från 598. Ganska precis 20 av de sammanlagt utbetalda 600 miljonerna förra året gick till sörmländska patienter.

– Den tydliga ökningen av antalet skadeanmälningar under förra året bedömer vi vara en effekt av hur covid-19-pandemin utvecklats inom vården. Färre inställda operationer och återgång av annan vård har bidragit till att allt fler människor kunnat vårdas, vilket i sin tur lett till fler skadeanmälningar till oss, säger Löf:s chefläkare Pelle Gustafson.

– Oftast får patienter och efterlevande kontakt med oss via patientnämnderna eller vården. Men oavsett om man först gjort en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, eller till sin patientnämnd krävs en separat anmälan även till oss, och den kan bara den drabbade patienten själv eller närstående göra.

undefined
Pelle Gustafson är chefläkare försäkringsbolaget Löf, som betalade ut över 600 miljoner kronor till vårdskadade patienter i fjol. 20 av dem gick till sörmlänningar som råkat illa ut i vården.

Drygt två tredjedelar av alla skadeanmälningar görs från sjukhusvård, allra oftast efter ortopediska ingrepp. Distriktsvård, tandvård, kirurgi och kvinnokliniker hör också till de oftast förekommande anmälda specialiteterna. Sörmland följer den statistiken och sticker inte ut åt något håll. 

Av anmälningarna från de sörmländska sjukhusen kom 214 från Mälarsjukhuset, 51 från Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och 119 från Nyköpings lasarett. Tillkommer gör ett litet antal från Karsudden och från några privata enheter med dygnsvård som räknas som ”sjukhus” i Löf:s sammanställning.

Drygt 350 av förra årets skadeanmälningar kopplas till covid-19, att jämföras med de närmare 100 anmälningarna under 2020. 

– Sörmland blev ovanligt hårt coviddrabbat i början av pandemin 2020, men sticker ändå inte ut här. Sammantaget under båda åren var 25 skadeanmälningar från länet på något vis kopplade till covid-19.

– Exakt vad den nationella ökningen beror på är svårt att säga, men vi har bland annat noterat ett flertal fall där patienten blivit smittad av covid-19 i samband sin sjuk- eller tandvårdskontakt. Det har också handlat om andra typer av sjukdomsfall där patientens underliggande tillstånd förvärrats till följd av covid-19, säger Pelle Gustafson.

Han berömmer Region Sörmlands patientsäkerhetsarbete.

– Er patientsäkerhetsenhet kan tjäna som modell för övriga Sverige. De jobbar riktigt bra med säkerhetsfrågor för att om möjligt förebygga vårdskador så långt det går.

undefined
Chefsläkare Marie Bennermo leder Region Sörmlands patientsäkerhetsenhet.

Chef för Sörmlands patientsäkerhetsenhet är Marie Bennermo. Hon blir glad av berömmet och att skadeanmälningarna från Sörmland inte ökat i någon hög grad, men poängterar att det stora jobbet för att höja patientsäkerheten i regionens hälso- och sjukvård gör verksamheterna själva.

– Det här visar på vikten av ett proaktivt patientsäkerhetsarbete, i dialog med verksamheterna och patienterna.

Den största ersättning som Löf sedan 2011 betalat ut till Sörmland gick till ett förlossningsskadat barn, och uppgick till drygt tio miljoner kronor.

Försäkringsbolaget Löf

Ägs av sina försäkringstagare; regionerna. Verksamheten omsätter årligen cirka 1,5 miljarder kronor. Uppdraget är att utreda anmälningar och ersätta patienter som drabbas av skador i vården. På Löf arbetar ca 190 medarbetare med försäkring, skadereglering och skadeförebyggande verksamhet. 

Cirka 43 procent av anmälningarna leder till en ersättning. Ersättning beräknas enligt skadeståndsrättsliga grunder; samma ersättning lämnas som om ärendet skulle ha prövats i allmän domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!