Fler vill ha hundvalp: "Det är nästan hysteriskt"

Intresset för att skaffa hundvalp har skjutit i höjden sedan coronautbrottet i våras. Samtigt har frågan om vad som kommer hända med hundarna när vardagen återgår till det normala väckts.

– Det är roligt att ha hund, men bara när hunden mår bra, säger Rickard Malmlöf.

– Det är roligt att ha hund, men bara när hunden mår bra, säger Rickard Malmlöf.

Foto: Emmilie Haglund

Sörmland2020-07-03 04:45

Med vårens utbrott av covid-19 letade sig nya termer in i vår vardagsvokabulär. Färskpotatis och toapapper samsas numera med antikroppar, social distansering och inte minst karantänhundar. Från mars fram till i dag har efterfrågan på nya husdjur skjutit i höjden, och det är inte minst hundar som efterfrågas. Karantänlivet verkar bli en mycket lyckosam tid för våra fyrbenta vänner, men frågan är hur deras liv kommer att se ut när vardagen återgår till det normala.

Enligt Jordbruksverkets statistik registrerades över 26 103 nya hundar fram till maj i år. Under samma tid 2019 hade bara 24 065 nya hundar förts in i registret. Det är en ökning på över 2 000 hundar från ett år till ett annat. 

Vårens utbrott av covid-19 har för många inneburit en stor livsomställning. När fler arbetar hemifrån och universitet och gymnasieskolor håller stängt blir det naturligt att spendera mer tid hemma. Följden verkar alltså ha blivit att många drömmer om att utöka familjen med en fyrbent kompis.

Susanna Hultman föder upp labradorer vid kenneln Starsholma utanför Vingåker. Hon bekräftar ett kraftigt ökat intresse. 

– Jag får flera samtal i veckan från familjer som vill skaffa hund, det är nästan hysteriskt, säger hon.

Själv har hon inte haft valpar sen covid-19-utbrottet, men hos kollegor har kölistorna till valpkullarna blivit betydligt längre än vanligt. Det är framförallt familjer som hör av sig, och det är inte alla som förstår vad de ger sig in på.

– Vem tar hand om din hund när du går tillbaka till jobbet? Hundar ska inte vara ensamma i mer än fyra timmar. Det räcker inte med att barnen går ut med hunden på lunchen, hundar behöver sällskap, säger hon.

undefined
På kennelklubbens site för köp av och information kring valpar har besöksstatistiken skjutit i höjden med en 90 procentig ökning.

Seriösa uppfödare ser till att beslutet är genomtänkt innan de säljer en valp, men mindre seriösa uppfödare kan sälja utan hundens bästa i åtanke. När längtan efter en ny familjemedlem blir stark är det viktigt att sansa sig, trots långa köer, tycker Susanna Hultman.

– Nu är det viktigt att inte falla till föga. Köp inte smuggelhundar och importerade djur. Hundarna kan ha råkat väldigt illa ut och kan bära på farliga sjukdomar, säger hon.

Även hos Svenska kennelklubben har man märkt av förändringen. Sedan januari i år har antalet nyregistrerade hundar ökat med tio procent jämfört med året innan. En ökning på mellan en och två procent är normalt. På kennelklubbens sida för köp av och information kring valpar har besöksstatistiken skjutit i höjden med 90 procent.

– Jag kan förstå att det är svårt att veta var man ska vända sig som förstagångsköpare. På kennelklubben ställer vi höga krav på våra uppfödare. Hundarna är friska och har dokumenterad bakgrund, säger Hans Rosenberg, presstalesperson vid Svenska kennelklubben.

Medlemmarna vittnar precis som Susanna Hultman om stor efterfrågan som till viss del väcker oro för valparnas framtid.

– Vi ser att den oseriösa marknaden har växt och valparna från uppfödare som inte är registrerad hos oss kan numera ha samma pris som en från en av våra uppfödare, säger Hans Rosenberg.

Labradorvalpen Kiro flyttade in hos Rickard Malmlöf utanför Eriksberg, Katrineholm, i våras.

– Man ska tänka efter, gärna två gånger, innan man köper en hund. Sen gäller det att läsa på ordentligt. Ta reda på vilken hund som passar dina intressen och din livsstil, säger han.

undefined
Rickard Malmlöf tycker att man ska tänka efter, gärna två gånger, innan man köper en hund. Sen gäller det att läsa på ordentligt.

En hund kan leva i 15 år och behöver passa in i vardagen. För Rickard Malmlöf tog det tid både att bestämma sig och hitta rätt. Först gällde det att hitta rätt ras, sedan rätt uppfödare och slutligen rätt valp. Det trots att familjen hade flera hundar sedan tidigare och är mycket hundvana. Rickard Malmlöfs stora intresse är jakt och det intresset vill han dela med hundarna. De blir både kära familjemedlemmar och praktiska medhjälpare under jakten. 

– En understimulerad hund blir lätt rastlös. Den kan börja visa stressbeteenden som att bita på möbler eller händer när den inte aktiveras tillräckligt. Hundar vill jobba, även små hundar, säger han.

– Jag har haft hund hela mitt liv och kan inte tänka mig att vara utan det. Det är roligt att ha hund, men bara när hunden mår bra.

Den som redan skaffat sin första valp i coronatider ska inte få kalla fötter, tycker Rickard Malmlöf. Istället rekommenderar han att man läser på och söker upp valpkurser där man kan lära känna sin hund. Dessutom kan man knyta kontakter med andra hundägare, och hundmänniskor, det är bra folk, säger Malmlöf.

undefined
Rickard Malmlöfs stora intresse är jakt och det intresset vill han dela med hundarna. De blir både kära familjemedlemmar och praktiska medhjälpare under jakten
Så många är länets hundar

Enligt Jordbruksverkets statistik fanns 31 092 hundar registrerade i Sörmland 2019. Labradoren var den överlägset populäraste rasen och följs av schäfern. 

Så många hundar bor det i din kommun:

Eskilstuna: 8 326 hundar.

Flen: 2 482 hundar.

Gnesta: 1 695 hundar.

Katrineholm: 3 917 hundar.

Nyköping: 5 733 hundar.

Oxelösund: 1 074 hundar.

Strängnäs: 4 646 hundar.

Trosa: 1 679 hundar.

Vingåker: 1 540 hundar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!