Samhällets höga krav på förtroendevalda motiverar tidningen att granska personerna som ställer upp i årets lokala val. Men de lokala partierna känner inte alltid samma motivation, och kontrollen av kandidaterna på lokal nivå är inte särskilt stor, visar vår granskning.
Av de drygt 1 700 personer som ställer upp i höstens val till kommun- och regionfullmäktige i Sörmland är det 36 stycken, eller omkring två procent, som tidigare dömts för brott. Men det finns stora skillnader mellan partierna. Medan L och MP står helt utan brottsbelastade kandidater, har M nio och V åtta tidigare dömda personer på sina listor. S har sex, SD fem, C två och KD en kandidat.
Moderaternas ordförande i Katrineholm och förstanamn till regionfullmäktige, Christoffer Öqvist, dömdes 2015 för att ha kört för fort. Att han inte fick ett strafföreläggande utan en dom beror på att han inte accepterade böterna på plats.
– En fortkörning kan hända vem som helst. Vi politiker ska representera folket och ingen är felfri, säger Christoffer Öqvist som inte anser att fortkörningen påverkar förtroendet för honom som politiker.
Christoffer Öqvist är i alla fall inte ensam bland Sörmlands förtroendevalda om att ha brutit mot trafikreglerna – majoriteten av de domar vi funnit rör olika typer av trafikbrott.
Sverigedemokraternas fjärdenamn i Flen, Sandra Gustafsson, har straffats för brott mot trafikförordningen vid två tillfällen. En gång för att ha kört för fort och en gång för att ha kommit över i fel körfält och därigenom orsakat en trafikolycka.
Även Kristdemokraternas femtenamn i Katrineholm, John G Ogenholt, Moderaternas sjundenamn i Strängnäs, Sixten Skullman, och Sverigedemokraternas sjundenamn i Vingåker, Mats Karlsson, har liknande prickar i registret. Alla representerar redan sitt parti i kommunfullmäktige och står på valbar plats nu i valet.
Tidningen har varit i kontakt med Sandra Gustafsson och Sixten Skullman som båda ångrar brotten men som anser att de inte påverkar förtroendet för dem. Tidningen har sökt Mats Karlsson och John G Ogenholt utan framgång.
Men det förekommer även allvarligare brott bland de som vill bli folkvalda.
Tidningen har redan berättat att en person på Socialdemokraternas valsedel i Eskilstuna tidigare dömts för misshandel efter att hen oprovocerat slagit en glasflaska i huvudet på en man. Kandidaten står dock inte på valbar plats och skulle alltså behöva en framgångsrik personvalskampanj för att komma in i fullmäktige.
En person på Vänsterpartiets valsedel i Strängnäs, även hen utanför valbar plats, dömdes så sent som 2019 för ofredande efter att ha knuffat en granne i sitt trapphus. Anledningen ska ha varit att grannens väckarklocka lät för högt.
I en kommun i Östra Sörmland står en man på Socialdemokraternas lista som dömts för ringa misshandel efter att ha slagit en kvinna i ansiktet när hon ville avsluta relationen med honom. Inte heller han står på valbar plats.
Tidningens rundringning visar att det varierar i vilken grad de politiska partierna granskar sina kandidater. De flesta partier har en kandidatförsäkran som måste undertecknas av den som vill kandidera för partiet, där det ofta krävs att kandidaten följer majoritetsbeslut och agerar på ett sätt som inte är skadligt för partiet. Men det är inte alltid den innehåller någon försäkran om att brottsregistret ska vara tomt.
Socialdemokraterna, till exempel, kräver inga registerutdrag av sina kandidater på lokal nivå.
– Man förväntas berätta om saker som kan skada förtroendet för partiet och kandidaten, säger Roger Ljunggren, försteombudsman för S i Sörmland.
Enligt Ljunggren behöver en tidigare dom inte heller ligga en aspirerande politiker i fatet.
– Man måste göra en helhetsbedömning av personers bakgrund. Men brottslighet är klart försvårande om man vill få förtroende.
Moderaternas ombudsman i Sörmland, Martin Edgélius, säger att partiet gör noggranna granskningar av toppkandidaterna till regionen och riksdagen. Men när det gäller kommunerna görs urvalet lokalt.
– Där ser det nog lite olika ut och bedömningen görs från fall till fall.
Alla partier tidningen varit i kontakt med menar att det är typen av brottslighet som får avgöra. Men få kan tydligt säga var gränsen går.
Tünde Simo, politisk sekreterare för Miljöpartiet i Eskilstuna, drar däremot en röd linje vid brott mot utsatta grupper som djur, barn och kvinnor.
– Där har vi nolltolerans, säger hon.
Oftast är det en eller två kandidater per parti och kommun som tidigare hamnat i rättvisans klor. Men inte i Vänsterpartiet i Vingåker. Där har flera av kandidater utanför valbar plats dömts för olika brott såsom narkotikabrott, misshandel och våldsamt motstånd.
– Här har vi uppenbarligen brustit i våra rutiner, säger Thomas Halvarsson, Vänsterpartiets ordförande i Vingåker.
Tidningen har tidigare skrivit om imamen Bashir Ali, som nyligen avtjänat ett fyra och ett halvt års fängelsestraff för flera grova ekobrott. Trots det ställer han upp i valet till Region Sörmland och flera av länets kommuner för Partiet Nyans.
Tidningen har i den här publiceringen valt att namnge de personer som bedöms stå på en plats där de kan komma att representera sitt parti och dess väljare i kommunfullmäktige, så kallad valbar plats.