– De sörmländska företagen målar framtiden i en allt gråare nyans, säger Björn Lindgren, regionchef på Svenskt Näringsliv i Sörmland.
– Förväntningarna faller rejält för produktion, försäljning och investeringarna samtidigt som de ligger kvar på en relativt hög nivå för antalet anställda. Sysselsättningen följer normalt efter produktion och försäljning med ett halvt till ett år.
Svenskt Näringslivs företagarpanel visar företagens förväntningar på hur försäljning/produktion, investeringar och anställningar ska utvecklas det närmaste halvåret. Undersökningen genomförs kvartalsvis.
Enkätsvaren från årets tredje kvartal visar att företagen har blivit mer negativa angående produktion/försäljning. Nettotalet faller till 21, vilket är andra kvartalet i rad som det faller.
– Södermanland är därmed ett av de län med lägst nettotal och där nettotalet ligger väldigt lågt i förhållande till hur det sett ut i länet historiskt, säger Björn Lindgren.
Företagen blir även mer negativa angående investeringarna de kommande sex månaderna. Nettotalet faller till 1, vilket är lågt utifrån hur det har sett ut historiskt.
– Endast Gävleborgs län har ett lägre nettotal för investeringarna än vad Södermanland har, säger Björn Lindgren.
Nettotalet för antal anställda blir något svagare än vad det var för ett kvartal sedan. De fyra föregående kvartalen har nettotalet emellertid ökat.
– Förväntningarna avseende antal anställda är fortfarande bland de högre i landet, säger Björn Lindgren.
Han menar att många företag har sökt men inte funnit personal och därför varit underbemannade. Det finns därför ett behov att fylla upp med ny personal, men om inte produktion och försäljning vänder upp blir kan det ändras fram till vintern.
– Man har varit underbemannad i många företag och letar folk så även om förväntningarna blir lite lägre vad gäller produktion/försäljning har man fortfarande behov av att ta in ytterligare några.
Björn Lindgren menar att konjunkturen alltjämt är god.
– Många företag har haft en ganska god orderingång och positiv utveckling, men osäkerheten kopplad till den internationella efterfrågan har varit stor. Nu har man åter igen fått en period när det har varit lite svagare signaler från utländska kunder som sedan sprider sig in till underleverantörer nationellt i Sverige.
Enligt Björn Lindgren går exporten hyfsat bra, särskilt den som är kopplad till bilindustrin. Även den inhemska efterfrågan ligger på en hög nivå, till exempel i byggbranschen och inom delar av tjänstesektorn och handeln.
– Enskilda företag kommer alltid att behöva dra ner, men överlag är det fortfarande fler som anställer.