Kollektivtrafiken har tappat många resenärer under coronatiden. Resandet med Sörmlandstrafiken har halverats under pandemin. Den största orsaken till minskningen är enligt Sörmlandstrafiken Folkhälsomyndighetens rekommendation att undvika kollektivtrafik. Många som tidigare åkte buss till jobbet har arbetat hemifrån eller valt andra färdmedel som bil eller cykel. I takt med att pandemin klingar av och restriktionerna lättar vidtar Sörmlandstrafikens arbete med att vinna tillbaka resenärerna.
– Kollektivtrafiken kommer fortfarande att ha en viktig roll även efter pandemin. Inte minst utifrån utsläppsmål och miljöaspekten att resa hållbart, säger Johan Tollén, kommunikatör vid Sörmlandstrafiken.
Han menar att tryggheten blir en viktig fråga att lyfta för att folk ska hitta tillbaka till bussarna igen.
– Vi tittar bland annat på en funktion i appen där man som resenär kan se beläggningen på bussen redan innan den kommer in, säger Johan Tollén.
Sörmlandstrafiken kommer dock inte att försöka locka tillbaka de resenärer som fått in vanan att cykla istället för att ta bussen.
– Vi fokuserar på hållbart resande över tid och är snarare intresserade av att locka över bilisterna till kollektivtrafiken.
Sörmlandstrafiken förväntar sig att många kommer att få en mer flexibel vardag med visst hemarbete även efter pandemin.
– Ingen kan med säkerhet säga hur det kommer se ut, men vi förbereder oss för att möta behovet av ett mer flexibelt resande efter pandemin. Det kan vara alltifrån nya produkter, nya biljettyper till andra sätt att köpa biljetter.
I dag erbjuder Sörmlandstrafiken bland annat månadskort. Ett mer flexibelt alternativ skulle till exempel kunna vara att resenären får ett visst antal resor som den fritt kan disponera under en längre period.
– Vi har kört med full trafik under hela pandemin just för att kunna erbjuda så många alternativ som möjligt för de som behöver resa. Det är viktigt även efter pandemin att ha en attraktiv kollektivtrafik och där ingår det att vi har välanpassade linjer och välanpassade avgångar.
Det är inte bara det lokala resandet som har påverkats av pandemin. Det internationella resandet upphörde i princip när pandemin var som värst. Experter förväntar sig dock att det ska återhämta sig helt och hållet.
– Vi vill till solen. Vi vill utomlands. Nu när man har suttit hemma så länge finns också den här längtan bort. Det finns en hög motivation att gå tillbaka till det internationella resandet, säger Björn Persson vid det internationella analysföretaget Kairos future.
Han är konsult och framtidsstrateg och har skrivit artikeln "What’s NXT: Beteendeförändringar efter coronapandemin" där han har använt sig av en metod som tar hänsyn till både strukturella förändringar och människors motivation.
Samtidigt som det internationella resandet återhämtar sig kommer det inrikes resandet i Sverige att fortsätta att vara större än innan pandemin.
– Försäljningen av begagnade bilar har ökat. Har du en bil vill du säkert utnyttja den. Försäljningen av båtar, husbilar och husvagnar har ökat. Priserna har ökat väldigt mycket på fritidshus och villor. Många har flyttat längre ut från stan till större boenden. Att vi har investerat i saker som gör det lättare att hålla sig i Sverige kan bidra till lite mer inhemskt resande.