Enligt Allmänna reklamationsnämnden ska en full återbetalning alltid erbjudas och resan går bara att ersättas med flygkuponger, så kallade vouchers, om resenären själv godtar det.
– Det varierar i hur aggressiva företag är med vouchers. Men alla har laglig rätt att få pengarna tillbaka, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.
Enligt Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, är det viktigt att deras konsumenter ska veta att de kommer att få sina pengar tillbaka. Hon poängterar dock att vouchers är en enklare och snabbare process.
– Ungefär 30 procent av alla har valt vouchers istället för återbetalning. Men alla kommer få sina pengar tillbaka oavsett vilket alternativ man väljer, säger Karin Nyman.
De skandinaviska flygbolagen SAS och Norwegian har haft svårigheter att hantera återbetalningarna av sina respektive inställda flyg i samband med corona.
– Våra system är inte uppbyggda för det här enorma antalet inställda flygningar, men det är absolut högsta prioritet i företaget, säger Karin Nyman.
Även de andra stora europeiska flygbolagen återbetalar inställda flyg med stora förseningar – men har nu kommit igång.
– Överlag är det just nu resor som ställdes in i mars och april som återbetalas. Vi märker även att flygbolag som under en lång tid inte återbetalat några inställda flyg alls, nu börjat komma igång med detta, allteftersom olika lån och stödprogram kommit på plats som hjälpt dem fylla på kassan, säger Michael Kapil.
Ryanair har liksom SAS stora eftersläpningar men Wizz Air ska ha hanterat krisen snäppet bättre.
– De som vägrat ta ut vouchers från Wizz har kunnat säkra automatiska återbetalningar online. Ryanair slutade dock återbetala under corona därför att alltför många anställda arbetade hemifrån, säger Joanna Bailey på Simple flying.
Båda lågprisbolagen flyger från Skavsta flygplats i Nyköpings kommun.
– Vi är inte ansvariga för flygbolagen men folk brukar ringa till oss ändå. Vad jag kan säga är att vi inte fått in många klagomål under corona, säger flygplatsens vd, Peter Steinmetz.
Flygbolagen som varit mest problematiska är små flygbolag och bolag som just nu är under rekonstruktion eller andra former av förvaltning. Några exempel på sådana flygbolag är Avianca, Air Mauritius, Virgin Australia och BRA.
– De pengarna är i verkligheten redan förbrukade och används för att betala löner och bränsle, säger Michael Kapil.
De som sticker ut mest i en positiv bemärkelse och återbetalar inställda flyg i princip lika snabbt som innan corona är British airways, Qatar airways och Icelandair.
– Jag kan bara utgå från att de hade en större kassa och mer pengar undanlagda, säger Michael Kapil.
Amerikanska och kinesiska flygbolag som United airlines, American airlines och Air China har också varit bra på att betala inställda flyg.
– Antagligen på grund av påtryckningar från myndigheterna i sina länder. Europeiska myndigheter verkar inte ha varit lika tuffa mot de europeiska flygbolagen, säger Michael Kapil.
Vanliga problem som konsumenter har stött på i samband med köp av flygbiljetter är att de valt betalningsmetoder som Klarna eller Swish vilket gör återbetalningar svårare eller att de själva har avbokat sina biljetter. Ofta räcker det med ett knapptryck för att biljetten ska avbokas – då kan den inte längre återbetalas.
Tidningen har, utan framgång, försökt få tag på Norwegian.