För långa utredningstider vid brott mot barn

När barn utsätts för grova brott ska ärendena enligt lag hanteras inom 90 dagar av polis och åklagare.
Förra året var handläggningstiden för misstänkt barnmisshandel i genomsnitt 109 dagar i Eskilstuna och 100 dagar i Nyköping.

Sörmland2010-04-20 06:19

– Det är fruktansvärt jobbigt att behöva vänta på en utredning, säger en berörd person.

Hon var en av många som fick en chock förra året när det uppdagades att en fotbollstränare i Västra Sörmland var misstänkt för sexuellt ofredande och misshandel av pojkar i ett fotbollslag.

– Vi fick beskedet i maj 2009 och det är först nu i sommar som det är rättegång. Det är svårt för oss att gå vidare när vi befinner oss i den här processen, säger hon.

Ska ske på tre månader

Enligt lagen ska ärenden där barn utsätts för grova brott och det finns en skäligen misstänkt gärningsman hanteras inom loppet av tre månader. I det här fallet tog det åtta månader.

– Polisens förundersökning har dragit ut på tiden och jag har ringt och påmint dem flera gånger, säger kammaråklagare Robert Eriksson.

Ett liknande fall inträffade i Sörmland 2005 när läraren på en skola misstänktes för barnmisshandel och sexuella övergrepp.

En anmälan lämnades in i januari och åtal väcktes först i maj samma år.

– Läraren fortsatte att undervisa och det hela var mycket obehagligt. Senare fick vi veta att polisutredaren var sjukskriven men det var ändå märkligt att ingen annan kunde ta sig an fallet, säger en mamma som hade barn på skolan.

Anmälningarna har ökat

De senaste åren har anmälningar mot långsamma handläggningstider ökat.

– Det har skett en ökning av antalet JO-anmälningar där ärendena har hanterats långsamt och det varit unga personer inblandade, säger Kjell Swanström, kanslichef på JO.

När barn misstänks ha blivit utsatta för grova brott ska ärendet utredas inom 90 dagar. Men förra året var handläggningstiden för misstänkt barnmisshandel i genomsnitt 109 dagar i Eskilstuna och 100 dagar i Nyköping.

”Mer resurser behövs”

– Det tar för lång tid i många fall. Tiden drar lätt iväg när barn, föräldrar och ibland skolpersonal ska förhöras. Vi behöver fler familjeutredare och mer resurser för att klara trycket, säger Elisabeth Johansson, chef för polisens familjevåldsrotel i norra Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om