Under mars 2021 hade 353 digitala annonsbedrägerier anmälts i Sörmland och kurvan ser ut att fortsätta uppåt.
I samband med annonsbedrägerier händer det ofta att köpare får piratkopierade varor i stället för äkta varor. Enligt en rapport utgiven av OECD 2019 var mer än hälften av de förfalskningar som importerades till Sverige köpta av personer som trott sig köpa en äkta produkt. Man betalade uppskattningsvis nästan 4.5 miljarder kronor för förfalskade produkter. Förutom den ekonomiska skadan så finns det en stor risk att den piratkopierade produkten är skadlig eller farlig för köparen.
– Jag testade själv att köpa ett par handkontroller till ett populärt dataspel, vars pris var väldigt lågt. Jag lät dem ligga ett tag för att testa dem senare. Då var de helt brända innanför skalet, om de fattat eld hade de kunnat bidragit till en stor skada i hemmet, säger Paul.
Vad man dessutom ska tänka på som privatperson är att är risken finns för att bedragare ges möjlighet att samla in personliga uppgifter som namn, adress samt kontokortsinformation, som sedan kan användas för andra bedrägerier.
– Använd endast sajter som har ”Trygg e-handel” eller ”Certifierad e-handel”-stämpel, säger Paul Pintér, som betonar vikten av att aldrig betala någonting i förskott.