– Ta upp sådana här aktuella fall vid frukostbordet. Fråga om det har hänt kompisar något, om de har pratat i skolan om det. Då kan det vara lättare att leda in på vad ditt barn är med om, tipsar den tidigare SN-medarbetaren Caroline Engvall.
Hon har skrivit flera uppmärksammade böcker i ämnet utsatta tonåringar, bland annat 14 år till salu och Skamfläck. Nästa år kommer hennes senaste, som hon nu sitter i slutredigeringen med.
– Den handlar om vilka konsekvenserna blir när bilder sprids på nätet. Ett nytt sätt som förövarna använder sig av är att ta bilder från helt vanliga bloggar och sedan lägger upp dem på en porrsida. Det kan vara en vanlig familjebild från stranden. Offren kartläggs för att bland annat hitta barnens mejladresser och sedan hotas flickorna.
På vilket sätt då?
– Det är ofta ganska grova hot direkt, till exempel "Jag ska döda din mamma (namngiven) om du inte skickar nakenbilder på dig själv". Eller att de ska sprida bilderna på facebook om flickan berättar för föräldrarna.
Är vissa flickor mer utsatta än andra?
– Många tjejer klarar av att säga stopp och nej, men för en liten grupp sköra ungdomar är det svårt att stå emot hoten, som är väldigt raffinerade. Förövarna släpper snabbt de flickor där de inte får napp för att inrikta sig på de andra.
Kan det inte vara lätt som förälder att slå ifrån sig och tänka "mitt barn och jag har en bra relation, det händer inte henne"?
– Många föräldrar är väldigt bra på att prata med sina barn, men det kan samtidigt leda till att barnen verkligen vet vad de ska göra och inte. Då kan det bli extra jobbigt att berätta att man gjort något som man inte borde.
Caroline Engvall konstaterar att det är viktigt att vara aktiv som förälder hela tiden, är lyhörd för förändringar hos barnet.
Vilka tecken kan det vara?
– Vissa har skolan som frizon, medan andra börjar missköta skolan. En del sluter sig mer inom sig själva, surfar mer, missköter sin hygien, slutar tvätta håret. Andra visar inga tecken, så det gäller att man är lite "jobbig", det är ens skyldighet som förälder.
Om man får reda på att barnet skickat bilder på sig själv, hur ska man agera då?
– Använd ditt sunda förnuft. Det behöver inte vara så farligt att skicka bilder, det gör många unga i dag. De testar sin sexualitet på nätet och i många fall kan det vara väldigt positivt, man slipper oönskade graviditeter och könssjukdomar. Men det finns också en grupp unga, särskilt de som blir hotade, som kan fara mycket illa av pressen att bilderna riskerar att spridas.
Flickorna som du är i kontakt med, vad hade de velat ha för hjälp?
– De har ofta försökt tala med vuxna, men de har bara bagatelliserat händelsen genom att säga "det var ju bara en bild, så ser det ut i ungdomsvärlden". Men ta det på allvar. Att ens bilder riskerar att spridas på nätet kan innebära en oerhörd psykisk press för många unga, och det kan bli mycket tungt att bära ensam.