Enligt WHO är Sverige just nu ett av de länder där senaste covidvarianten JN.1 sprids snabbast.
– Det beror lite på hur man provtar och mäter så uppgiften får tas med en aning nypa salt, säger Sörmlands smittskyddsläkare Malin Enarsson.
– Enligt de rapporter vi går efter inom Sverige ser vi snarare något färre fall nu jämfört med veckan innan. Nu kan vi ju bara se de laboratoriekonstaterat smittade, men det ser likadant ut i Sörmland, och jag tror att vi hade en inneliggande patient med covid på sjukhus i länet förra veckan. Covid finns absolut i samhället, men det är snarare influensan som ökar nu över jul och nyår.
Influensakurvan, som också den bygger enbart på de fall sjukvården provtar, går rätt brant uppåt, enligt smittskyddsläkaren. RS-viruset kan däremot gå mot en lite mer blygsam säsong.
– RS verkar inte komma lika stormande emot oss som de senaste två åren. Men det är för tidigt att ropa hej än, det kan komma i flera toppar under säsongen.
Hur ska man då tänka, nu när vi ska tränga ihop oss över generationsgränserna och fira jul tätt tillsammans? Tidningen bad Malin Enarsson reda ut några frågetecken inför helgerna utifrån ett antal scenarier.
Barnen är förkylda, ska vi stanna hemma och inte träffa mormor i jul?
– Det finns ju inga regler längre, utan man måste göra egna bedömningar utifrån läget och vem man ska träffa. Ska ni umgås nära spädbarn eller sköra gamla personer, var väldigt försiktig när du eller barnen har minsta symptom. Ska ni bara träffa familjer med större barn och friska vuxna då ökar ju chansen att kunna umgås. Ni får ta beslutet tillsammans.
Förhoppningsvis är mormor vaccinerad, och då stärker det chanserna att kunna träffas. Malin Enarsson är mycket nöjd med 65-plussarna och övriga riskgrupper som varit duktiga på att vaccinera sig mot influensa och covid. Vaccinationstäckningen i Sörmland är bland de bättre i landet.
– Men har du tydliga förkylningssymptom, nyligen har insjuknat och känner dig sjuk – stanna förstås hemma.
Om vi har legat sjuka en vecka, och precis kommit på fötter. Bör vi ställa in julfirandet?
– Man smittar mest när man precis insjuknar och de närmaste dagarna. Om ni känner er allmänt bättre och har varit feberfria åtminstone ett dygn är ni med stor sannolikhet inte smittsamma längre. På sjukhusen är vi ju extra försiktiga med smittor och har som regel att fem dagar efter sjukdomsutbrottet och ett feberfritt dygn ska passera innan man kan räknas som icke smittsam.
– Det finns ju så många olika virus där ute och det finns som sagt inga regler att gå efter. Innan pandemin kunde ju folk med 39 graders feber ta en alvedon och åka på släktträff. Det måste bli individuella ställningstaganden nu. Gå på hur ni mår och ta inga risker. Framför allt, var rädda om varandra.
Om vi dukar glest, inte kramas och håller avstånden, kan vi träffas säkrare då?
– Så gjorde vi under pandemin. Men, det blir ju så tråkigt. Nej, umgås som vanligt. Känner du dig frisk är det klart du ska krama om dina äldre släktingar. Vi har ju verkligen fått lära oss hur viktigt det är med fysisk kontakt. Teoretiskt kan du vara en smittbärare, men förmodligen har de gamla ett visst vaccinskydd.
Och krisplanen, om vi ändå vill träffas trots att det kan finnas risk för smitta, kan det vara att umgås utomhus? Det ska ju bli vackert vinterväder på julafton.
– Absolut, det har vi ju också lärt oss, att det är säkrare att träffas ute i frisk luften.
Om tomten knackar på och vill komma in på julafton, ska han släppas in?
– Haha, ja bjud in honom. Kanske har han mask på sig som kan skydda mot eventuella smittor. Och är det en tomte ni inte känner igen kanske ni ändå inte vågar vara så nära.
Malin Enarsson skickar med de sedvanliga bastipsen i förkylningstider; att tänka på vad du gör med dina händer om du är hostig och snuvig, att tvätta dem ofta, inte minst efter toabesök och före mathantering, och att nysa och hosta i armvecket.
– Det finns ju även en risk för att kräksjukan breder ut sig under helgerna, även om vi inte ser några tydliga tecken på det än. Men då är tvål och vatten suveränt.
– Hoppas nu ändå att alla sörmlänningar känner att ni kan slappna av lite och njuta av helgerna tillsammans med nära och kära. Jag önskar alla en riktigt God Jul!