Förslaget: Markägare ska få hjälp med granbarkborren

Länsstyrelsen har lämnat in ett förslag om att ge Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen i uppdrag att ta fram en ersättningsmodell. Detta för att kunna hantera skadeståndskrav vid granbarkborreangrepp nära naturreservat.

Länsstyrelsen i Södermanland vill att Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen får i uppdrag att utveckla ett ersättningssystem för skador orsakade av granbarkborren.

Länsstyrelsen i Södermanland vill att Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen får i uppdrag att utveckla ett ersättningssystem för skador orsakade av granbarkborren.

Foto: Monika Sunhede/Länsstyrelsen Östergötland

Sörmland2020-10-09 16:08

På fredagen meddelade Länsstyrelsen i Södermanland att man lämnat förslaget till regeringen. Myndigheten anser att det behövs en ersättningsmodell för att hantera skadeståndskrav med anledning av granbarkborreangrepp i anslutning till naturreservat. De anser också att regeringen ska begära undantag för EU:s statsstödsregler. 

Det hela grundar sig i att olika värden och olika synsätt på skogen har skapat debatt kring naturreservatens betydelse. I många naturreservat kan det i dagsläget sättas in åtgärder mot granbarkborreangrepp. Men för de markägare som är granne med ett naturreservat är det krångligare att få ersättning för skador. 

Anledningen är att det tidigare systemet med att skogsägare kan få ersättning för skadorna är borttaget. Det i sin tur beror på att det ansågs krocka med EU:s statsstödsregler. Därför har markägare i stället hänvisats till att driva skadeståndsprocesser mot staten för att få ersättning. 

Det kan vara så att skador som ännu inte finns i ett naturreservat riskerar att spridas dit om granbarkborreangrepp förekommer på grannens mark. Länsstyrelsen bedömer att det kan hota naturreservatens värden. För att förebygga dessa skador i ett naturreservat anser myndigheten att ett ersättningssystem kan hjälpa privata markägare att avverka granbarkborreskadad skog på sin egen mark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!