Förtroendevald åtalas misstänkt för bidragsbrott

Mannen beviljades sjukersättning från Försäkringskassan, men arbetade mer än han fick och informerade inte om sina sidouppdrag. Under tre år fick han totalt 183 876 kronor som han inte hade rätt till och nu har åtal väckts.

En man åtalas för misstänkt bidragsbrott.

En man åtalas för misstänkt bidragsbrott.

Foto: Henrik Montgomery/ Jessica Gow (TT)

Sörmland2022-01-05 20:30

Det var i mitten av 2016 som den nu brottsmisstänkte mannen ansökte till Försäkringskassan om sjukersättning. Han uppgav då att han var sjukskriven på halvtid och hade ett ideellt uppdrag i en förening någon timme i veckan.

Försäkringskassan informerade mannen om att han endast fick arbeta 20 timmar i veckan för att få en halv sjukersättning. Eftersom det ideella uppdraget innebar regelbundet arbete, beviljades han bara en fjärdedels sjukersättning.

Ett par månader efter ansökan kontaktade mannen Försäkringskassan och meddelade att han skulle gå upp till 75 procents arbetstid, men nämnde inga andra bisysslor.

Hösten 2019 påbörjade Försäkringskassan en utredning av mannens arbetsförmåga och begärde in kontrolluppgifter från Skatteverket.

Då framkom det att han, förutom lön från sin angivna arbetsgivare, hade fått inkomst från uppdrag i en ideell förening och via politiska förtroendeuppdrag.

Under 2017 inbringade förtroendeuppdragen sammanlagt 2 408 kronor i månaden. För 2018 rörde det sig om 3 148 kronor i månaden. 

Försäkringskassan ansåg att förtroendeuppdragen också var att betrakta som arbete och han inte hade rätt till en fjärdedels sjukersättning eftersom den totala arbetstiden översteg 30 timmar i veckan.

Det fick Försäkringskassan att i slutet av 2019 fatta ett slutligt beslut om att helt dra in mannens sjukersättning. I början av 2020 fick han ett återkrav på 183 876 kronor för 36 fall av felaktig utbetald sjukersättning. Något han sedan dess betalar av på via en avbetalningsplan.

Först i början av december 2019 meddelade mannen att han börjat arbeta heltid. Försäkringskassan anser att mannen medvetet har undanhållit information om att han hade flera uppdragsgivare i syfte att få en ersättning som han inte hade rätt till. Myndighetens inställning är att den nu misstänkte mannen borde ha förstått att han hade fått för mycket pengar.

Nu har åtal väckts mot mannen, som misstänks för bidragsbrott.

Han har i polisförhör konstaterat att det var sorgligt att det blev som det blev och att han inte förstod att han måste ta upp alla sina förtroendeuppdrag och bisysslor i ansökan om sjukersättning. Hade han vetat skulle han inte han inte ha fortsatt med sina uppdrag vid sidan av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!