Framtidens vård kan snart ges på ICA

Vad sägs om sjukvård på apoteket eller på ICA Maxi? Sjukvården blir alltmer tillgänglig i takt med de digitala vårdföretagens frammarsch. Och de ser en lönsam utveckling framför sig.

Foto:

SÖRMLAND2019-08-18 05:07

De stora aktörerna inom digital vård Min Doktor, Kry.se och Doktor.se är nu etablerade i Sörmland. Företagskoncerner som är offensiva i sin marknadsföring och ser möjligheter att utveckla sina tankar om framtidens vård – och tjäna pengar, förstås. Framtidens vård är att finnas tillgänglig för patienter i allt högre utsträckning och därmed kunna debitera landstingen/regionerna kostnaden.

Vårdföretagen ser med digitala resurser, via telefon eller datorn, till att patienten kan få tillgång till en läkare i stort sett när som helst på dygnet. Läkaren i sin tur kan vara placerad var som helst i världen. Men i slutändan betyder det att patientens hemlandsting eller region betalar notan.

Kostnaden för en digital läkarkontakt har utvecklats till en jobspost för varje region/landsting.

Kritiken mot de digitala vårdföretagen har inte låtit vänta på sig. Kritiken handlar främst om att det som förr kallades egenvård, det vill säga att själv omhänderta en förkylning eller febertopp och få hjälp på apoteket eller av sin mormor, nu med de digitala vårdkontakterna blir en läkarkontakt.

Vårdföretagen är förhållandevis nya på marknaden och redovisar i flera fall blygsamma ekonomiska resultat eller till och med underskott. Men de har mycket kapital i ryggen och starka ägare (bland annat ICA-handlarna) eller nära samarbeten med apotek (Kronan). Kry har ett eget kapital på 172 miljoner, Min Doktor 183 och Doktor.se 76.

– Grejen är den att vi tjänar inga pengar nu, säger Leo Heijbel, kommunikationschef på Doktor.se.

Men ägarna vill väl se avkastning annars går de väl inte in det här?

– Ja, det är klart, men vi vill också göra vården mer tillgänglig, svarar Leo Heijbel.

Doktor.se tog i fjol över Vingåkers vårdcentral och har på ett år lyckats dubblera omsättningen från 35 miljoner till nästan 70, och gjorde för 2018 en vinst på 7,5 miljoner (400 000 året innan).

De digitala vårdföretagen planerar att expandera. Doktor.se tänker öppna 20 vårdcentraler över hela landet. Men planerna gäller främst större städer och inte mindre som till exempel Trosa eller Gnesta. Dessutom planerar vårdföretag att öppna mottagningar i anslutning till apotek och köpcentrum där en distriktssköterska finns på plats och en läkare via länk.

Några av de digitala vårdföretagens ägare tillhör ICA-gruppen eller har ett nära samarbete med apotek Kronan.

Hur ska Region Sörmland möta detta? Finns det risk att regionens egendrivna vårdcentraler konkurreras ut eller får ägna full kraft åt de tyngre, kroniska, patienterna?

Region Sörmland införde avgiftsfria, gratis, besök till primärvården, vårdcentralerna. Skälet var bland annat att avlasta sjukhusens akutmottagningar och att vårdcentralerna skulle vara första linjen in i sjukvården. Någon avlastning för akutmottagningarna har inte skett. Samtidigt har vårdcentralerna noterat en ökning av besök.

Region Sörmland ska se över avgifterna, dessutom utreder man möjligheten till ett patienttak för varje läkare.

Region Sörmland ger ett startbidrag på 3,6 miljoner kronor under första året till den som vill starta vårdcentral. Men det finns flera förbehåll, bland annat ska vårdföretaget ha en fysisk lokal i länet.

Nya patientavgifter

Inom regionen pågår en total översyn av samtliga patientavgifter.

Enligt nu gällande prislista är ersättningarna enligt nedan:

Digitala vårdtjänster

Läkarbesök 650 kr, psykolog/kurator 600 kr, sjukvårdande behandling 300 kr.

De nya avgifterna föreslås bli: 500 kr för en digital läkarkontakt, 425 kr för en digital kontakt med psykolog, kurator eller psykoterapeut, 275 kr för en digital kontakt med annan legitimerad sjukvårdspersonal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!