Från snösmocka till slaskpöl – vad hände med vintern?

Det blöta vädret kommer hålla i sig veckan ut, det enligt SMHI. Vinterälskare ska dock inte surna till. Minusgraderna kommer tillbaka snart.

På de flesta platser runt om i Sörmland är det nu slask. Anledningen är ett lågtryck som dragit in från Atlanten.

På de flesta platser runt om i Sörmland är det nu slask. Anledningen är ett lågtryck som dragit in från Atlanten.

Foto: Elise Amendola

Sörmland2021-01-20 13:58

Januari 2021 har hittills varit mycket kallare än januari 2020. Under onsdagen drog däremot plusgrader in över länet, något som förvandlat snötäcket till slask.

– Det är ett lågtryck som kommer från Atlanten som gjort att varm fuktig luft dragit in över Sörmland. Det kommer vara plusgrader hela veckan, fram till söndag, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Det "varma" vädret kommer inte att hålla i sig länge. Nästa vecka spår SMHI åter minusgrader och snö.

– Vi kommer förmodligen att uppleva minusgrader och en del snö nästa vecka. Den snö som kommer den här veckan kommer mest vara regnblandad, om det ens kommer någon snö, säger Moa Hallberg.

undefined
Moa Hallberg, meteorolog på SMHI spår minusgrader och snö till nästa vecka. Sörmlänningarna får dock dras med slask resten av veckan.

På grund av det blöta vädret finns det risk för att det kommer bli rejält halt ute på vägarna i Sörmland. Allmänheten råds till att ta det lugnt när de sätter sig bakom ratten.

– Det är nog sannolikt att vi kommer få halt väglag på grund av all snö och is som töat. När den fryser till igen blir det väldigt halt, säger hon.

Även om de ordentliga minusgraderna kommer dröja till nästa vecka finns det redan under torsdagsmorgonen risk för halka.

– Eftersom temperaturen på vägytan förmodligen redan är låg kommer det som töat frysa till under torsdagsmorgonen, det kommer orsaka viss risk för halka i Sörmland, säger Moa Hallberg.

SMHI har inte utfärdat någon varning för halka ännu, minusgraderna är för långt borta helt enkelt.

– Vi utfärdar vanligtvis varningar 24 timmar före dåligt väder, säger Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!