Fri frakt på beställning – inte bara positivt

Apotea är svenskarnas favoritsida på nätet och erbjuder bland annat fri frakt. Transportförbundet är dock inte lika positiva.

Sörmland 13 november 2019 04:34

Nätapoteket Apotea har flera fraktalternativ som är kostnadsfria för kunderna som också kan få sina varor samma dag.

– Jag har åsikten att e-handeln är en lokal historia. Jag är hemma och beställer och förväntar mig att få den leverans som passar mig bäst, säger Pär Svärdson, vd och grundare av Apotea.

De erbjuder sina kunder tolv olika fraktalternativ.

– Vissa är bra i Eskilstuna, men det innebär inte att de bra i Örebro. Ska vi serva hela landet på bästa möjliga sätt så måste vi ha många olika fraktsätt att erbjuda.

Borde det inte bli billigare om en och samma leverantör skulle sköta all frakt?

– Om vi till exempel bara hade Instabox, som kan leverera samma dag, vore det synd för de orter där de inte finns. Vi måste vara flexibla och kunna erbjuda bra leveranser vart kunden än bor.

Apotea erbjuder även fri frakt hem till dörr, med Budbee.

– Jag kan känna att många kunder har en dålig erfarenhet av hemleveranser. Vi vill visa att det finns bra hemleveranser. Man bestämmer när på kvällen man vill ha varorna levererade och hur man vill ha dem. Kunden kan skriva önskemål om att leverantören ska knacka försiktigt på dörren eller på fönstret i stället för att ringa på dörren.

De har även flera klimatkompenserade fraktalternativ. Ett av dessa är Airmee som levererar fossilfritt i Stockholms innerstad.

– Miljö är det område där vi ska flytta fram positionerna. Vi har det största utbudet av grön frakt i Sverige, men det kan alltid bli bättre. Inom kort ska vi ha en eller ett par leverantörer som levererar fossilfritt i ett större geografiskt område.

En del paket måste kosta mer att leverera än vad ni får för produkten?

– Om du handlar ett paket med nässpray så är det givetvis inte en bra affär för oss, hur man än vrider och vänder på det. Däremot är det ganska vanligt förekommande att man nästa gång även köper ett paket huvudvärkstabletter. Och nästa gång ännu fler artiklar.

Fyra leverantörer erbjuder leverans samma dag.

– Om du är nöjd eller inte beror väldigt stor del på hur lång tid leveransen tar, hur den är paketerad och när och var du får den. Beställer man apoteksvaror är det oftast för att man behöver dem så snart som möjligt.

På Transportförbundet har man inte samma åsikt om fri frakt.

– Det finns inget som heter fri frakt. Det är alltid någon som utför tjänsten och måste givetvis få lön för det, menar Tommy Wreeth, förbundsordförande på Transport och tillägger:

– Dessutom borde det inte stå fri frakt, det borde stå fraktfritt för kund.

Apotea använder bland annat Budbee och Best som leverantörer.

– De är förmedlingscentraler med några anställda och många inhyrda. Det är svårt att veta för företag att leveransen uppfyller de uppställda kraven, kollektivavtal och klimatkompenserad transport. De som säljer frakten tar endast ansvar för första led, hur det ser ut i andra och tredje led lyfts sällan fram. Det här gäller inte bara Apotea, många företag arbetar likadant.

Plattformsföretag är ett växande problem i Sverige.

– Ta dem som cyklar och levererar mat i en ryggsäck som exempel. Allt ska bygga på en arbetsgivare och en arbetstagare, det finns ingendera i dessa fall. Det här är en tickande bomb i Sverige.

Transport har en verksamhet med namnet Ordning och reda i åkeribranschen.

– Vi jobbar med upphandlarna för att få kollektivavtal i alla led. För hur vet företagen att transportörerna i andra och tredje led har kollektivavtal?

Apotea

Alla varor plockas från lagret i Morgongåva, som ligger cirka fyra mil väster om Uppsala.

På lagret arbetar närmare 500 personer med att plocka och packa ordrar samt ett 50-tal farmaceuter.

Endast transportörer med fordon som uppfyller miljöklass Euro 6 tillåts inom lagerområdet i Morgongåva som är en miljözon.

Apotea erbjuder leverans med båt till Stockholms skärgård under sommarmånaderna, dock är beställningarna väldigt få.

De flesta leveranserna sker hem till brevlåda.

Fakta: Apotea

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa