Från första augusti 2021 kommer studenter kunna tjäna hur mycket pengar som helst, i alla fall året ut – utan att studiestödet sänks. Under pandemin har regeringen fram och tillbaka slopat det så kallade fribeloppet som reglerar hur mycket en studerande får tjäna – utan att studiemedlen minskas.
Syftet med att slopa fribeloppet under pandemin är att studerande ska kunna arbeta inom samhällsbärande funktioner utan att deras studiestöd påverkades. Detta utan att behöva oroa sig för att minsta rätten till CSN – vilket det under normala omständigheter kan göra. Ett annat syfte var att öka förutsättningarna för varslade eller uppsagda personer att börja studera.
– Utifrån det jag känner till och erfarit upplever jag att den tillfälliga ändringen är och har varit positiv. För verksamhetens del är det väldigt bra att befintliga vikarier, som också studerar, kunnat arbeta mer än tidigare. Det har ökat personkontinuitet och trygghet för både våra brukare och ordinarie medarbetare, säger Linda Schledermann, enhetschef på Måsta ängs vård-och omsorgsboende.
På grund av det slopade fribelopp har fler studenter kunnat rycka in och avlasta ordinarie personal.
– Det har inte varit många diskussioner om själva förändringen – däremot är det märkbart att vi haft fler studenter än tidigare som kunnat arbeta mer än brukligt. Min upplevelse är att våra vikarier som studerar haft en otroligt stor vilja att hjälpa till – speciellt under den svåraste perioden av pandemin. Det slopade fribeloppet har möjliggjort detta. Men även att många studenter har haft kurser som, under pandemin, ändrats till eget arbete. Vilket ökat möjligheterna för dem att även arbeta hos oss, säger Linda Schledermann.
Trots att Sörmland kommit långt i sin vaccinering är det inte läge att slappna av. Studenter ger en värdefull avlastning inom många samhällsviktiga yrken, inte minst inom vården.
– Även om vaccinet ger hopp om att smittspridningen kommer att avta senare under året måste vi vara realistiska och inse att vaccinet inte som genom ett trollslag kommer att lösa krisen inom vården. Vårdköerna var alldeles för långa före pandemin, och nu har det därtill byggts upp en stor vårdskuld då mycket av den icke-akuta vården har fått skjutas på framtiden, skriver Pia Steensland (KD) i motion till statsrådet.