För att besvara frågan först som sist så besvaras den med ett rungande självklart.
– Alla tjänar på det, säger förbundets ordförande Signe Isaksson. Både de som behöver och får hjälp och även de som ger den.
Exempel på frivilliga insatser kan vara allt mellan läxläsning med barn eller ungdomar, det kan vara högläsning för dementa, det kan handla om integrationsarbete med nyligen anlända nya svenska medborgare och det kan handla om besök av ensamma äldre.
Det finns statistik på att cirka 48 procent av befolkningen utför i snitt 192 timmar per år i ideellt arbete. Det motsvarar nästan fem veckors semester.
– Det vi vinner är att ohälsotalet minskar samtidigt som arbetslösheten minskar, säger Signe Isaksson. Och allt detta påverkar folkhälsan i en mycket gynnsam riktning.
Men detta ställer också än större krav på dem som ska samordna insatserna och se till att den når dit den som bäst behövs.
På detta område behöver vi nycklar för att nå framgång, hävdar Signe Isaksson:
– En av nycklarna är självklart att uppmuntra och utbilda de frivilliga i sina uppdrag. Men det är lika viktigt att utbilda kommunal personal för att de ska kunna hantera alla frivilliga.
Signe Isaksson vet av egen erfarenhet att det är oerhört lätt gjort att bli uppslukad av sitt kall. Hon är lärare i botten, och kom i kontakt med frivilligcentralen i Norrköping för 22 år sedan. Och har blivit kvar där.
Under konferensens första dag, som samlar frivilliga från en stpr del av Sverige - från Umeå i norr till Trelleborg i söder - hann man också lyssna på professor Lars Svedberg från Stockholm som varit med och genomfört en ny befolkningsstudie, där man bland annat tittat närmare på frivilligengagemanget i hela landet, som ökar.
Studien presenteras i sin helhet först i maj, men konferensdeltagarna fick en försiktig inblick i hörnstenarna i den.
Men gränsdragningar uppmärksammas också under konferensen, och det är enligt förbundsordförande livsnödvändigt för att man ska kunna bygga en organisation som ska hålla i längden.
Flera intressanta och viktiga frågor återstår också att lösa antingen i dag, under konferensens slutdag, eller lite längre fram.
I dag ska bland annat Eskilstuna frivilligcentral presentera sig och Raymond Svensson, ordförande i Civos, utlovar både kunskap och inspiration då han ska berätta om civilsamhällets organisationer och hur de hittat sina nycklar för ett fungerande samarbete.