Vinter, juletid och sprakande brasor hör ihop för många. I hemmens kaminer är det oftast björkved som står för spraket.
– Vi kör bara björk. Det är mest gångbart, säger Lasse Lövgren från Vedfabriken vid Djulö kvarn, strax söder om Katrineholm.
I Sörmland finns ett tjugotal små och större vedförsäljare. Fler kan finnas: alla annonserar inte via Eniro eller finns att hitta på nätet.
Lasse Lövgren säger att företaget, som säljer mellan 700 och 1 000 storsäckar om 1,8 kubikmeter ved årligen, är "stora för att vara små" och han berättar att efterfrågan på ved är väldigt säsongsbunden.
– Man kanske tänker på annat än ved när det är sommar och varmt. Men samtidigt får man inte bli besviken i februari, om veden är slut. Vi räknar med att våra säckar räcker januari ut.
Olle Andersson från företaget Trosa ved köper in 25 ton ved åt gången, som levereras i småsäckar. Sedan kör Olle Andersson ut säckarna: köper man ett visst antal är leveransen fri.
– De flesta köper 30 säckar. Det motsvarar två kubik. Här omkring Trosa byggs väldigt många stora villor. Det är inte ovanligt att det är två kaminer i dem. Men det är bara för myseldning som folk köper av mig.
Samma sak gäller hos Vedfabriken.
– Det är bara så kallade myseldare som handlar hos oss. De köper från en till fyra storsäckar. Har man vedpanna löser man oftast veden på egen hand, säger Lasse Lövgren.
Efterfrågan är ungefär likadan i år, som den varit de senaste åren.
– Det är lite, lite mindre i år. Det är för att temperaturen är så mycket högre i år, säger Olle Andersson från Trosa ved.
Men sedan han började 2005 har det verkligen minskat.
– Då var det mer permanenteldning för uppvärmning. Nu har många bergvärme i stället. Men har man frånluftsvärmepump och eldar lite tillför det värme till frånluften.
Uppgifterna om hur många bostadshus som värms med ved varierar, men sidan alltomved.se uppger att mellan 20 och 25 procent av villorna i Sverige värms så.
I exempelvis Eskilstuna kommun finns cirka 15 000 lokaleldstäder, berättar Jonas Billing, skorstensfejarmästare hos Eskilstuna sotnings AB. Av dessa är omkring 900 vedpannor och bara runt 200 pelletsanläggningar. Resten är främst kaminer, från plåtkaminer till pjäser i täljsten. Förr var vedpannorna betydligt fler.
– Vi går från att jobba i pannrummet till att jobba i vardagsrummet.
De flesta vet hur man eldar, säger Jonas Billing.
– Men i nybyggda hus där yngre, som kanske inte har någon grundkunskap flyttar in, då måste man lära sig att elda. För oss på plats är informationen lika viktig som rengöringen, sotningen.
Vad ska då vedeldaren tänka på?
– Torr ved. Rätt förbränningsluft, man måste släppa till tillräckligt med syre. Man kan behöva öppna fönstret när man ska tända brasan. Och att man ser till att sota, säger Jonas Billing.
I olika kommuner gäller olika regler för hur ofta det ska sotas. Myseldare kan sota mer sällan, eldar man för uppvärmning ska det sotas oftare. Brandskyddskontroller ska också hållas, vart tredje eller vart sjätte år beroende på eldningsfrekvensen.
Vedpriserna kan variera stort. Dyrast, generellt, är småsäckar på bensinstationen. Bland Sörmlands vedförsäljare varierar priserna från 400 kronor upp till 850 kronor kubiken. Billigast är stjälpt blandved, dyrast är staplad björkved. Det stjälpta måttet innehåller omkring 70 procent av veden i det travade måttet.