– Vi har fått oerhört mycket jobb med flyktingboenden och liknande. Det har stegrat vårt arbete. I kombination med att det allmänna säkerhetsläget sedan höjdes blev det ytterligare en påspädning. Vi har väl anställt mellan 300 och 500 väktare enkom för det här sista halvåret, säger Ronny Fredriksson, presskontakt på Securitas Sverige AB.
Fredric Eklund är arbetsledare på Securitas i Eskilstuna.
– Vi har utökat bemanningen. Vi har nyanställt för att det inte ska bli någon övertid för oss, säger han.
Uppdragen handlar bland annat om bevakning av flyktingboenden.
– Det är allt för att säkra upp så att det inte händer någonting med skadegörelse och sabotage mot boenden.
Även G4S, som är verksamt i Eskilstuna, Strängnäs och Flen, har märkt av en ökning.
– Ja, vi kan se en viss ökning i Sörmland, men det är framför allt i andra delar av landet vi ser den stora ökningen. Det är framför allt kopplat till flyktingströmmen och sedan delvis den ökade oron i samhället, säger Sara Fransson, kommunikationsansvarig på G4S.
Ökningen gäller främst efterfrågan på bevakningstjänster.
– Det är framför allt behovet av ordningsvakter vid flyktingboenden som ökat. Ordningsvakternas roll är att upprätthålla allmän ordning samt upplevd trygghet.
Joachim Höög är regionchef för Securitas i östra Sverige. Han berättar att efterfrågan på bolagets tjänster eskalerade under hösten.
– Det började i september och sedan ökade det i oktober, november och december. Just nu kan vi se att det har ebbat ut lite. Det har stabiliserats.
Securitas har ett rikstäckande avtal med Migrationsverket.
– Det handlar dels om service till de boende. Sedan är det ett bevakningsuppdrag för att det inte ska ske sabotage utifrån. Det handlar om att ha en närvaro. Ibland är det en stationär närvaro på flyktingförläggningar. Ibland handlar det om att man åker och tittar till och gör ronder vid enstaka tillfällen under natten. Det är lite varierande.
– Våra väktare förebygger på plats så att brand ej ska uppstå, bland annat genom att se till att brandfarligt material står på rätt plats och att brandsläckare är up to date, samt att nödutgångar och utrymningsvägar hålls fria.
Joachim Höög menar att den oro som kan uppstå vid flyktingboenden inte främst kommer från flyktingarna själva.
– Det är inte de som skulle orsaka några problem. Oron kommer kanske snarare från andra håll, från människor som är negativt inställda till de här sakerna.