LRF har frågat sina medlemmar om vilka verksamheter de bedriver och bett dem ange vilka av dessa verksamheter som de tycker är utvecklingsbara. LRF har utifrån svaren gjort en lista baserad på kvoten mellan antalet utvecklingsbara verksamheter och antalet bedrivna verksamheter. Listan innehåller 33 verksamheter.
Listan toppas av verksamhetsområdet hälsa som utgörs av så kallad grön hälsa och rehabilitering. Det handlar bland annat om daglig verksamhet i lantgårdsmiljö för barn, funktionshindrade och personer med psykisk ohälsa. Det kan också handla arbetsträning eller att gården används som pedagogisk resurs i skol- och fritidsverksamhet.
Branschen omsätter enligt rapporten 142 miljoner kronor och sysselsätter 210 personer.
– Omsättningen i branschen är ju inte så stor alls, men vi ser ju framför oss att den kommer att öka, säger Christer Yrjas projektledare vid Hushållningssällskapet.
Hushållningssällskapet driver projektet Grön Arena med 122 deltagande företag i hela landet. Vare sig Hushållningssällskapet eller LRF kan dock nämna några lantbruksföretag i Eskilstuna, Strängnäs eller Flen som sysslar med hälsa.
– Det är fortfarande ett nytt område. Det finns en ovana från kommunerna att köpa de här typerna av tjänster. I vissa kommuner finns det tre företag som vill jobba med det här, i vissa kommuner finns det noll, säger Christer Yrjas.
Det finns däremot flera lokala lantbrukare som sysslar med den verksamhet som placerar sig på andra plats på LRF:s lista över utvecklingsbara verksamheter, nämligen att driva gårdsbutik. Enligt rapporten väntas trenden med närproducerat öka, något som ger gårdsbutikerna goda framtidsutsikter.
– Det har ökat jättemycket. Jag tror att vi har dubblat försäljningen av produkter i gårdsbutiken i år jämfört med förra året, säger Karin Sjöstedt vid Hornuddens Trädgårds gårdsbutik utanför Strängnäs.
Ändebols gårds gårdsbutik har också märkt av en ökning.
– Ja, det har ökat år efter år. Det kommer fler och fler. Framför allt för att handla grönsaker, men också för att fika i vår lilla trädgård, säger Katarina Molitor vid Ändebols gård.
Peter Johansson driver gårdsbutiken på Solby Gård utanför Eskilstuna.
– Jag är ganska övertygad om att det här är en sidonäring på landsbygden som är på frammarsch. Vi har försökt stärka företagets långsiktiga överlevnadsförmåga genom att ha flera ben och alla ben är väldigt viktiga i dag. Gårdsbutiken är ju suveränt viktig.
Gårdsbutikerna i Sverige omsätter tillsammans 483 miljoner kronor och sysselsätter 290 personer.
På tredje plats på LRF:s lista kommer verksamheter som sysslar med gäss, ankor och kalkon. Därefter följer struts, vilt i hägn och turism.
I botten på listan återfinns sockerbetor. Sverige är enligt rapporten ett litet sockerland vars skörd inte håller europeisk toppklass. Dessutom förutspås konkurrensen öka i Europa när det gäller sockerproduktion.
Långt ner på listan återfinns också andra mogna verksamheter som mjölk, nötkött och spannmål.
Observera att den karta vi publicerar över gårdsbutiker härintill inte är komplett.