Gåvor och fusk i betaltjänstens spår

Var tredje svensk använder den mobila betaltjänsten Swish. Välgörenhetsorganisationerna säger att det gett ett uppsving till deras insamlingar men Skatteverket ser problem.

ta73b16d.jpg

ta73b16d.jpg

Foto:

Sörmland2015-12-07 05:30

Allt fler använder sig av mobilappen Swish, tjänsten där man kan göra överföringar och betalningar via telefonen. Sedan lanseringen i december 2012 har 3,7 miljoner användare anslutit sig till Swish. Bakom tjänsten står några av Sveriges största banker som gick samman för att hitta en ny betaltjänst för privatpersoner.

– Det sker en förflyttning i samhället där fler gör mer saker i sina mobiler och bankerna såg att kunderna efterfrågade en enklare och kontantlös betallösning. Så växte Swish fram, säger Per Ekwall, pressansvarig på GetSwish AB.

Förra året lanserades även möjligheten för organisationer, företag och föreningar att ta emot betalningar via Swish och många har hoppat på tåget. Radiohjälpens insamling Världens barn är ett exempel och där säger de ansvariga att Swish har betytt mycket för deras insamlingar.

– Det underlättar för oss eftersom det är ett lättare sätt för givaren att ge. Förra året kom det in 756 000 kronor via Swish och i år har över två miljoner kommit in den vägen, säger Evy Jonsson som är kampanjledare för Världens barn.

Hon tror att människor upplever det som ett smidigt alternativ eftersom många sällan har kontanter på sig. Men hon tror också att grejen med Swish är att det ger givarna möjligheten att själva avgöra hur stort belopp de vill skänka och att de inte blir bundna till de fasta belopp som kan skänkas via sms exempelvis.

– Vi tror också att det tilltalar unga, säger Evy Jonsson.

Alla organisationer och företag som är anslutna till Swish får ett eget så kallat Swishnummer. Det ska börja med 123 följt av en sjusiffrig sifferserie. Många organisationer väljer att ha 123 och sedan sitt 90-konto. Detta ska enligt Swish fungera som en trygghetsstämpel så att konsumenterna vet att deras swishade pengar verkligen går till ett företag eller en organisation.

Företag måste betala för att ansluta sig till Swish. Hur mycket beror på det avtal företaget har med sin bank. De flesta bankerna har ett ordinarie anslutningspris på omkring 500 kronor, en månadsavgift cirka 50 och en avgift på två kronor per mottagen betalning. För privatpersoner däremot är Swish gratis och enligt de banker som vi pratat med finns det inga planer i dag på att börja ta ut någon avgift för transaktionerna.

Skatteverket som granskar företagens ekonomiska redovisningar har sett att allt fler använder sig av Swish som betallösning. Det i sig gör inget enligt Skatteverket men när de gjort kontroller och kartläggningar har de sett ett ökat fusk hos vissa företagare när det gäller att redovisa swish-betalningarna i sitt kassaregister. Det är enligt lag något som alla företagare som säljer varor mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort måste göra.

– Vi har inget emot Swish i sig men när fler använder sig av den här typen av betaltjänster som inte sitter ihop med kassaregistret är risken stor att försäljningen inte redovisas korrekt, säger Conny Svensson.

För att komma åt fuskarna vill Skatteverket införa ytterligare en kategori till de betalsätt som redovisas på alla kundkvitton. I dag finns bara kategorierna kortköp och kontant. Eftersom alla företagare som har en omsättning över 180 000 kronor, enligt lag, måste lämna ett kvitto till kunden så skulle det innebära att fler swish-betalningar redovisas i kassaregistret, tror Conny Svensson.

– Som kund ska man alltid bli erbjuden ett kassakvitto, även om man gjort ett köp via Swish. Får man inte det finns det en risk att ens pengar hamnar på svarta sidan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om