Perflourerande alkylsyror har hittats i dricksvatten i anslutning till gamla brandövningsplatser, men också flygplatser. Och i tre kommuner har brunnar stängts av sedan halter av kemikalierna mätts upp i dricksvattnet. Boven i dramat är främst brandskum som har använts och som nu är förbjudet.
– Det är ju inte bara de här tre kommunerna som haft flygplatser, gjort brandskyddsövningar och så vidare. Det är en tickande miljöbomb som vi måste kartlägga, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord till Svenska Dagbladet.
Han klassar larmet som "värre än larm om bekämpningsmedel i maten".
Nu uppmanas vattenproducenter att ta reda på om det finns brandövningsplatser i närheten av grundvattennivåerna och om det där använts brandskum som innehåller högfluorerade ämnen. De bör även titta på hur markförhållandena ser ut då det kan påverka hur stor risken är för att ämnena ska nå grundvattnet.
Enligt länsstyrelsen, som inventerar förorenade områden, finns det fem platser i Sörmland som är gamla brandövningsplatser.
För Eskilstunas del ligger riskområdet i anslutning till Eskilstunaån, i Fröslunda. På platsen fanns ett rökövningshus som revs 1995.
Eskilstuna Energi och miljö är vattenproducent i Eskilstuna kommun.
– Vi tar det här på största allvar, säger Admir Ibrisevic, tillförordnad chef för affärsområdet Vatten och Avlopp på Eskilstuna Energi och miljö.
Den gamla brandövningsplatsen i Fröslunda ligger nedströms från Hyndevadsån, det område där råvatten tas som senare blir Eskilstunabornas dricksvatten.
– Vi kommer börja ta stickprover på våra anläggningar och göra analyser av dessa, säger Admir Ibrisevic.
Är det här något ni hade kunnat upptäcka utan att det slagits larm?
– En analys av sådana ämnen ingår normalt inte i egenkontrollprogram, men vi diskuterade redan i höstas om vi skulle lägga in det i vårt program.
Admir Ibrisevic är kritisk till att det först larmas och sedan undersöks, i stället för tvärt om. Han ser risken att larmen skrämmer upp i onödan.
Vad vill du säga till de Eskilstunabor som blir oroliga av larmen?
– Jag känner inte att det finns anledning till oro. Man ska komma ihåg att vi druckit det här vattnet i över 100 år. Vi kommer att analysera om, och i så fall vilka av, dessa ämnen finns i vattnet innan vi kan göra en bedömning om eventuella risker.
Sörmland vatten, som levererar vatten till bland annat Flen och Katrineholm, skriver på sin hemsida att de gör bedömningen att invånarna inte behöver vara oroliga för kemikalier i dricksvatten.
Stockholm Vatten, som levererar vatten till Strängnäs, har kontrollerat för kemikalierna och konstaterat att förekomsten ligger på en betryggande låg nivå.
Livsmedelverket skriver att den som har egen brunn ska kontakta sin kommun för att få reda på om ett område kan vara påverkat.