Kvinnan hör hemma i de norra delarna av Sörmland och lades in för en planerad operation på Mälarsjukhuset. I livmodern hade en polyp, en utväxt från slemhinnan, upptäckts och den skulle tas bort.
Men under ingreppet råkade livmoderväggen skadas, och operationen avbröts. Under undersökning av skadan upptäckte personalen dessutom att även tarmen perforerats, och att tarminehåll läckt ut i buken och orsakade en kraftig infektion.
Infektionen behandlades till en början på Mälarsjukhuset, men kvinnan ville inte stanna kvar utan valde att fortsätta vårdas på ett av landets regionsjukhus.
– Komplikationer med skador i form av hål, perforering, av livmoderväggens muskulatur kan uppstå vid operationer i livmoderväggen, det är känt. Men den komplikation som den här kvinnan drabbats av är mycket sällsynt och allvarlig, konstaterar Region Sörmlands chefsläkare Florim Delijaj.
Han har anmält det hela enligt lex Maria till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Under tiden har verksamheten gått igenom det som hände och vidtagit åtgärder som anses nödvändiga för att förhindra fler skador av detta slag.
Regionsjukvård är i Sverige en beteckning på den sjukvård som har ansvar för särskilt komplicerade eller sällsynta sjukdomar och skador. Den bedrivs vid Sveriges sju regionsjukhus, som har mer högspecialiserad vård än länssjukhus och länsdelssjukhus.